Bolidi v letu 2014

2

Vsako jasno noč lahko na našem nebu opazujemo številne meteorje (»zvezdne utrnike«). Občasno jih je več; takrat pravimo, da je aktiven meteorski roj. Še bolj poredko pa se zgodi, da nebo presvetli pravi bolid. Bolid je zelo svetel meteor s sijem vsaj -3. magnitude. Ker so svetli bolidi zelo redki, želimo pa si o njih izvedeti čim več (morda celo izračunati mesto morebitnega padca meteorita), v Sloveniji stalno deluje kar nekaj vsenebnih in meteorskih kamer. Sporadični bolidi -3. magnitude se v povprečju pojavljajo na približno vsakih 8 do 10 ur, bolidi -4. magnitude vsakih 20 do 25 ur, bolidi -6. magnitude pa le na vsakih 200 ur. V majski Spiki Mitja Govedič predstavlja svoj sistem za beleženje in snemanje bolidov. Tukaj, za boljšo predstavo, pa objavljamo le animacije najbolj zanimivih bolidov iz leta 2014. Za več informacij pa pokukajte v tiskano Spiko, maj 2015.

Delite na

O avtorju

e-Spika

Mlajša digitalna sestra tiskane revije Spika. Tiskna revija Spika je z vami že od leta 1993, digitalna Spika pa od leta 2013.

2 komentarjev

  1. Bil sem v Dalmaciji in v gostilni mi je domačim pokazal in me vprašal kaj bi ta 3kg gmota mogla biti. Že na oko se jem videlo , da ta kamen sivo bele barve na otip steklostospužvast , ne pripada materi zemlji .Rekel je da ga je našel v polju , kjer ga pa prejšnje leto ni bilo , saj je njivo oral , kamen je bil pa čist zemlje. Povedal je pa tudi , da je prej videl da je eno drevo skoz oskubljeno lubja ene 2 m v višino . Zanimal ga je kolko je cena meteroita , kar pa sedaj tudi jaz sprašujem , da mu bom znal drugič povedat.

    • eSpika

      Za pristnost je najprej potrebna analiza. O ceni pa težko govorimo. Analiza bi pokazala, kakšna je sestava kamna, posledično pa tudi njegovo redkost, ki bi pogojevala ceno. Če imate možnost se dogovorite, da opravimo analizo.

Komentirajte