Meteorski roj Leonidov včasih pripravi velika presenečenja

1

Ste vedeli, da opazovalci vsako leto opazijo bolide (iredno svetle Leonide), ki so svetlejši od Venere? Zakaj ne bi nekaj časa v noči s petka, 17., na soboto, 18. ali iz sobote, 18., na nedeljo, 19., namenili opazovanju utrinkov iz roja Leonidov? Ni Lune, ki bi vas to jesen motila s svojim sijem in čeprav specialisti za to področje niso napovedali izrednega števila utrinkov, je to roj, ki ga je treba redno opazovati, saj včasih pripravi velika presenečenja. Seveda je zdaj hladneje kakor avgusta ob Perzeidih in vremenske motnje so ob tem letnem času na dnevnem redu, a to nam daje tudi priložnost, da odidemo ven pod nebesni svod in uživamo ob svetlih ozvezdjih, kot so Orion, Veliki pes ali Voznik. Kako jih fotografiramo?

meteorski-roj-leonidov
Radiant Leonidov, to je točka, iz katere se zdi, da prihajajo utrinki, je blizu Levove glave, ki jo najdemo nad vzhodnim obzorjem drugo polovico noči. Leonidi so navadno zelo hitri, bolj kratki in ne zelo svetli meteorji; opazovalci vsako leto opazijo bolide, ki so svetlejši od Venere in prepotujejo velik del neba. Da jih doživimo, se je, tako kot vsakič ob tem nebesnem pojavu, nujno oddaljiti od mestnih luči. Nujni so ležalnik, odeja, termovka z vročo pijačo, zimska oprema in prijetna družba.

Delite na

O avtorju

e-Spika

Mlajša digitalna sestra tiskane revije Spika. Tiskna revija Spika je z vami že od leta 1993, digitalna Spika pa od leta 2013.

1 komentar

  1. Očitno sem videla bolid in to čisto po naključju! Naša psica je v noči iz 26. na 27. november lajala celo noč in nismo mogli ugotoviti, kaj jo moti. Ob cca pol štirih zjutraj sem jo šla spet mirit in gledat, če je kakšen maček ali kaj podobnega na dvorišču. Na dvorišču ni bilo nikogar, zato pa je bilo zvezdno nebo prekrasno! Svetlo, jasno, čisto blizu… In v moji zamaknjenosti v zvezde je priletel utrinek, oz. očitno bolid, dolg kakšne 3-4 sekunde! Celo psica je utihnila! Krasna predstava, sem hvaležna psici, da me je “zvabila” ven, čeprav nisem spala celo noč. Verjetno je tudi ona štela zvezde in vsako posebej nalajala :)

Komentirajte