Spikino srečanje ljubiteljev astronomije, 2017

Skupaj oživimo naše najstarejše astronomsko srečanje! Kdaj? 13. do 15. oktobra 2017. Vstop prost!

Prijave niso potrebne! Tisti, ki boste z nami ves vikend si v domu rezervirajte ležišče.

Kdaj se je vse skupaj začelo? Začelo se je daljnega leta 1994, ko smo se na srečanju ljubiteljev astronomije prvič družili na Pokljuki. To so bili časi, ko je bila astronomija v Sloveniji še skoraj v povojih. Srečanje je zatem vrsto let potovalo po Sloveniji po različnih lokacijah in se na koncu nekako ustalilo na Kisovcu, zadnja leta pa dobesedno mrknilo. V uredništvu smo se zato odločili, da naše najstarejše astronomsko srečanje ponovno obudimo ter ga naredimo še bolj zanimivega in bogatega.

spikino-srecanje-ljubiteljev-astronomije-kisovec2008

Prva novost je lokacija. Preiskali smo kar nekaj primernih lokaciji in se na koncu odločili za idilično lokacijo pri Planinskem domu na Kalu, ki leži na nadmorski višini 946 metrov, skoraj v središču Slovenije (360 stopinjska panorama). Lokacija je dostopna po lepo urejeni asfaltni cesti in lahko rečemo, da je vsem nekako blizu oziroma enako daleč. V domu bo poskrbljeno za hrano, pijačo in prenočišča. Na lokaciji bo dovoljeno šotorjenje in spanje v avtih, ker pa so lahko oktobrske noči že zelo hladne ali pa si želite bolj udobnega bivanja, si vsaj en teden pred srečanjem rezervirajte sobo s klicem na telefon 03 564 18 32 (gospa Slavi). Cena spanja v skupinski sobi je 10 EUR / noč, v manjši sobi pa 18 EUR / noč. Dogovorite se lahko še glede prehrane, cene, itd.
Dom ima tudi oznako družinam prijazna planinska koča, kar je še razlog več, da z vso družino preživite nepozaben astronomski vikend (primerna okolica za hojo, igranje na travniku in igralih …). Za samo izvedbo srečanje imamo na voljo velik, izredno lepo urejen travnik in še srednje velik prostor za predavanja. Na travniku bo za vse teleskoparje na voljo elektrika, na sami lokaciji pa je tudi izredno dober signal mobilnega omrežja (4G ali LTE) za potrebe interneta.

spikino-srecanje-ljubiteljev-astronomije-dom-kal

Druga novost je večdnevni program. Ker želimo, da bi na srečanju lahko izvedli čim večje število dejavnosti, smo ga raztegnili čez cel vikend. S srečanjem začnemo v petek 13. okrobra ob 16. uri in zaključimo v nedeljo 15. oktobra ob 12. uri. Tako se nam ne bo nikamor mudilo, na voljo bomo imeli dovolj časa za druženje, delavnice, opazovanje in astrofotografijo. Program bomo v naslednjih tednih tudi postopno objavljali!

spikino-srecanje-ljubiteljev-astronomije-astrofotografija

Tretja novost je ta, da k ustvarjanju programa vabimo tudi vas. Astronomskih srečanj ne delamo zaradi zaslužka ali kratkočasja. Z organizacijo srečanja na tem nivoju je običajno kar nekaj dela in operativnih stroškov. Da bomo našo energijo trošili učinkovito, bomo izredno veseli, če kdo pripravi kakšno delavnico, kakšno zanimivo predavanje ali nam zgolj napiše namig, kaj bi si želel na srečanju doživeti. Lepo vas prosimo, če se nam s stvarnimi rešitvami ali zgolj predlogi javite na info@astronomska-revija-spika.si

spikino-srecanje-ljubiteljev-astronomije-astrofotografija-zacetniki

Četrta novost pa je vreme. Vreme letos zagotovo bo! Jasno, brez oblačka v prvem terminu od 13. do 15. oktobra ali pa v rezervnem terminu od 20. do 22. oktobra.

spikino-srecanje-ljubiteljev-astronomije-vreme

Prepričani smo, da smo izbrali odlično in dostopno lokacijo, in da bomo skupaj pripravili zanimiv program, doživeli nepozaben astronomski vikend in se naužili nebesnih lepot skozi številne teleskope!

 

Okviren program

Urnik prikazuje le ključne točke tekom vseh treh dni. Vmes bo dovolj časa za počitek, hrano in druženje.

Petek, 13.10 2017

  • ob 16.00: zbor prvih udeležencev, postavljanje teleskopov, itd. (travnik)
  • ob 20.00: opazovanje in astrofotografija, delavnica predstavitev dveh metod za natančno polarno nastavitev teleskopa (travnik)

Sobota, 14.10 2017

  • ob 10.00: opazovanje in fotografiranje Sonca v različnih valovnih dolžinah (vidna, H-alfa in CaK) z različnimi teleskopi (travnik)
  • ob 14.00: delavnica z Geomulci
  • ob 15.00: osnovna obdelava fotografij Sonca (šotor)
  • ob 18.00: delavnica praktične astronomije za učitelje (travnik, potekala bo tudi zvečer)
  • ob 20.00: opazovanje, delavnica avtomatizirana astrofotografija s programom Voyager (travnik)

Nedelja, 15.10 2017

  • ob 10.00: delavnica osnovna obdelava astronomskih fotografij s programom Astro Pixel Processor (šotor)
  • ob 12.00: zaključek

Za vse podrobnejše informacije glede srečanja nam lahko pišete na info@astronomska-revija-spika.si ali pokličete na 031 733 225.