Srečanje Lune in Saturna

0

V nedeljo, 11., in v ponedeljek, 12. avgusta, zvečer, dve uri po tem, ko je zašlo Sonce, pritegujeta poglede radovednih sprehajalcev debela Luna pred ščipom in Saturn. Nebesni telesi sta med seboj navidezno oddaljeni šest stopinj in močno svetita več kakor 20 stopinj visoko nad južnim obzorjem. Kakor vsa posebna srečanja v tem priročniku je tudi to vidno daleč po planetu. Glede na vaš geografski položaj se bo navidezna razdalja med nebesnima telesoma spreminjala, pa tudi njuna višina nad obzorjem. Blizu poldnevnika ju bo mogoče videti skupaj na začetku noči. Razen, če ste na arktičnem polarnem območju: na teh širinah bosta Saturn in Luna ostala skrita pod južnim obzorjem, Sonce pa bo ljubimkalo s severom. Če ste na isti geografski širini kot osrednja Evropa ali na primer Quebec v Kanadi, boste par videli na poldnevniku dve uri po tem, ko bo zašlo Sonce, njuna navidezna medsebojna oddaljenost pa bo 11. manjša od 2,5 stopinje, 12. pa večja.

V nedeljo, 11., in v torek, 12. avgusta 2019, zvečer, dve uri po tem, ko bo zašlo Sonce, bosta Saturn in debela Luna pred ščipom kakšnih 20 stopinj nad južnim obzorjem; navidezno sta šest stopinj narazen.

Delite na

O avtorju

e-Spika

Mlajša digitalna sestra tiskane revije Spika. Tiskna revija Spika je z vami že od leta 1993, digitalna Spika pa od leta 2013.