Knjiga Filozofija kozmologije

Knjiga Filozofija kozmologije je zbirka esejev, ki so od januarja 2018 do decembra 2023 izhajali v astronomski reviji Spika in že takoj na začetku poželi izjemno zanimanje bralcev. Eseji so pisani tako, da skupaj predstavljajo celoto, zaključen krog naših razmišljanj o vesolju od pradavnine do danes. Vesolje je namreč tista rdeča nit, ki se vleče skozi vso zgodovino človeštva od trenutka, ko smo se postavili na zadnje noge in se prvič zazrli v čarobno in skrivnostno zvezdno nebo. Vesolje je tista tema, s katero se spopadajo največji misleci in znanstveniki vsakokratnega časa v želji, da bi ga razumeli.

Knjigo enostavno naročite preko obrazca na dnu strani!

To ni knjiga o razvoju teleskopov in opazovalne opreme, s katero raziskujemo nebesna telesa. Tudi ne o našem vse večjem vedenju o planetih, zvezdah in galaksijah. Ne, s tem se ukvarja zgodovina astronomije. Filozofija kozmologije pa nam prvič doslej v slovenskem jeziku prinaša zgodovinski pregled razvoja našega mišljenja o vesolju kot celoti. Kdaj je nastalo, kako se je razvijalo, katere so tiste sile, ki krojijo njegovo usodo in kakšna bo? In kakšno je naše mesto in vloga v njem? To je samo nekaj ključnih vprašanj, o katerih so razmišljali kozmologi in filozofi skozi stoletja. Seveda so njihove ideje in zamisli sledile razvoju opazovalne in teoretične astronomije. In danes smo na razpotju, ko ne znamo združiti dveh osnovnih konceptov fizike, ki pa sta za razumevanje vesolja bistvena: relativnostne teorije in kvantne mehanike. Bo komu uspelo? Je to dvoje sploh združljivo? Je naše vesolje to, kar vidimo, ali so v ozadju sile in energije, ki krojijo njegovo pot in ki jih danes še ne razumemo dovolj?

»Ležati na hrbtu in opazovati ali misliti?« Tako se je že pred več kot 2400 leti spraševal znameniti starogrški filozof Platon v sedmi knjigi Države. Danes vemo, da moramo, če želimo razumeti, v kakšnem vesolju živimo, početi oboje: ponoči raziskovati z vsemi možnimi instrumenti, kar jih imamo na voljo, podnevi pa »preprosto misliti«. In prav o tem slednjem govori knjiga Filozofija kozmologije – kako misliti vesolje!

In ker ustvarjalna domišljija ne pozna meja, se v knjigi Milan Balažic poigrava tudi z idejami, ki še niso opazovalno ali teoretsko potrjene: s teorijo strun, o času pred velikim pokom, o možnosti virtualnega vesolja, o večvesoljih in branah …

Čeprav gre za poglobljeno študijo o naših načinih razmišljanja o vesolju, pa je pisana na esejističen, bralcu prijazen način. To je knjiga, ki jo boste prebrali na dušek, a se boste vedno znova in znova vračali k njej.

Knjigo naročite preko spodnjega obrazca. Cena knjige je 45 EUR + 3,50 EUR poštnine.

    Ime

    E-pošta

    Telefon

    NASLOV ZA DOSTAVO KNJIGE