Mars (malo manj) VELIKA opozicija

Pa je spet tu! Ja, že dve leti sta minili, odkar smo zadnjič govorili o Marsovi opoziciji. In spet je čas, da se spomnimo in podamo kakšen opazovalni namig ali zgolj nasvet. Letošnja opozicija Marsa ni največja, je pa še vedno dovolj velika, da ji lahko rečemo VELIKA. Pa zato takoj za začetek navedimo nekaj ključnih razlogov, zakaj Marsa to jesen ne smemo zamuditi. Prvi razlog zagotovo tiči v njegovi navidezni velikosti! Ta sicer ni tako velika, kot leta 2018, je pa še vedno velika, navidezni premer bo znašal kar 22,6 ločne sekunde, kar je samo drobni dve ločni sekundi manj kot leta 2018 in debelih 5 ločnih sekund več, kot ob naslednji opoziciji decembra 2022.

Skoraj zagotovo lahko rečemo, da je Mars najbolj priljubljen planet Zemljanov in prav nobeno drugo telo v našem Osončju nima tako zvestih opazovalcev, kot ravno Mars.

Ob ugodni navidezni velikosti pa je tu še dejstvo, morda še pomembnejše, da je Mars letos višje na nebu. Opazovali ga bomo lahko v ozvezdju Ribi na slabih 50 stopinjah nad obzorjem. Na tej višini imamo zagotovo več možnosti za dobre opazovalne razmere. Razlog za opazovanje Marsa pa je za marsikoga tudi njegova splošna priljubljenost. Skoraj zagotovo lahko rečemo, da je Mars najbolj priljubljen planet Zemljanov in prav nobeno drugo telo v našem Osončju nima tako zvestih opazovalcev, kot ravno Mars. Nanizali smo kar nekaj razlogov za opazovanje, če pa bo zdravstvena situacija v državi v naslednjih mesecih ugodna, organiziramo še kakšno skupno opazovanje kje v hribih, da si izmenjamo znanje in izkušnje. Zato redno spremljajte našo spletno stran!

Mars in njegov 26-mesečni cikel

Mars v opozicijo, torej v ugodno lego za opazovanje, prihaja vsakih 26 mesecev. Zaradi ekscentričnosti Zemljine in predvsem Marsove tirnice pa za nas, opazovalce na Zemlji, vse opozicije niso enako ugodne. Včasih je planet navidezno večji, včasih manjši, ta razlika pa je lahko debelih 10 ločnih sekund! Se sliši malo ali veliko? Kakor za koga, v tem primeru to ni tako malo. Na vsakih 15 do 17 let je Mars navidezno zares velik. Takšne velike opozicije nastopajo, ko je planet blizu svojega perihelija (najbliže Sonca). V času med dvema opozicijama je Mars praktično nemogoče ali bolje rečeno nesmiselno opazovati. Letos bo Mars v opoziciji 13. oktobra, najbliže Zemlji pa je 6. oktobra na razdalji 0,42 astronomske enote.

V uredništvu pričakujemo tudi vaše fotografije!

Velikim opozicijam Marsa smo bili priča leta 1956, 1971, 1988, 2003 in 2018, naslednja pa bo šele leta 2035. A pozor, velikost ni vse! V letu 1956, ko je nastopila Marsova velika opozicija, so peščeni viharji, ki so kar 73 dni divjali po planetu, njegovo atmosfero prekrili z oblaki prahu in pred opazovalci povsem skrili površje. Morda se boste nekateri bolj spomnili tistih velikih peščenih viharjev leta 2001, ki so kar 159 dni divjali po planetu! Po drugi strani pa je bil planet v letu 1995 kljub majhnemu navideznemu premeru odlično viden. Marsova atmosfera je bila tega leta izjemno čista in prozorna, in lahko smo opazovali izredno kontrastno površje. Letos nam, kar se viharjev tiče, zaenkrat kaže dobro – niso napovedani!

Končno(!) Je višje na nebu

Res lahko iskreno zapišemo KONČNO! Mars bo ob kulminaciji, ko bo najviše na nebu, za razliko od leta 2018 skoraj 50 stopinj nad obzorjem (deklinacija +5 stopinj) v ozvezdju Ribi. Ob letošnji opoziciji bo dosegel navidezni premer 22,6 ločne sekunde, sijal bo izrazito rdečkasto in to s kar –2,6 magnitude (v tem obdobju bo najsvetlejše nebesno telo na nočnem nebu, če odmislimo Luno). Letošnja opozicija bo, kot smo že omenili, bolj prijazna od pretekle, saj bo Mars veliko više na nebu, tam pa so možnosti za dobre opazovalne razmere večje. Če imate čas in voljo, se lahko odpravite v gore. Zakaj? Na to temo smo se razpisali v članku Odprava na VELIKI Mars.

Kako Mars posneti s planetarno kamero? Na kaj moramo biti pozorni?

Piše se leto 2020 in planetarne kamere v Sloveniji niso nobena redkost, veliko jih je, le malo končnih rezultatov priroma v naše uredništvo, kar ni dober znak. Želimo si, da bo po letošnji opoziciji Marsa bolje. Namenske planetarne kamere so danes zelo kvalitetne in če sodelujejo še opazovalne razmere, se lahko nadejamo odličnih rezultatov. Nikakor pa ne pričakujte čudežev, saj brez določene mere znanja in truda na koncu ne gre. Pri snemanju Marsa lahko uporabljate cenejše barvne planetarne kamere (na primer ASI120MC; obvezna je uporaba UV-IR filtra) ali monokromatske planetarne kamere (na primer ASI120MM; za končno barvno sliko potrebujete minimalno R in B filter). Pri uporabi ene ali druge kamere bi vam svetovali še uporabo filtrov IR742, IR807 ali IR850, s katerimi planet Mars snemamo v infrardečem območju spektra. Infrardeči kanal je posebno zanimiv, ker je svetloba v tem območju veliko manj občutljiva na nemirnost naše atmosfere.

Ne, ni fotomontaža! Fotografiranje Marsa skozi infrardeči filter, ko se je praktično že zdanilo. Na sliki lahko vidimo program FireCapture, nadzor za daljinsko upravljanje fokuserja in planetarno kamero ASI290 s filtrskim kolesom.

Kako pa iz domačega vrta fotografiramo Mars? Prvi popolni slovenski vodič, ki vam bo enostavno pomagal skozi osnovne in najbolj pomembne korake pri fotografiranju oz. snemanju Marsa.

Pri fotografiranju Marsa brez kvalitetne barlow leče žal ne bo šlo! Planet je kljub temu, da nam je ob opozicijah najbliže, še vedno navidezno zelo majhen in posledično bo, če pri slikanju ne bomo uporabili dolgega gorišča, na sliki zelo majhen.