Messierjev maraton in srečanje ljubiteljev astronomije 2016

Ste že kdaj opazovali vseh 110 Messierjevih objektov v eni noči? Bi radi pokukali na Jupiter in Saturn skozi številne teleskope? Imate teleskop, pa ga ne znate uporabljati? Bi bili radi v prijetni družbi? Imate vprašanje? Ponuja se vam enkratna priložnost, da se nam pridružite na največjem astronomskem dogodku v Sloveniji, na že 11. Messierjevem maratonu in srečanju ljubiteljev astronomije, ki se bo odvijal 12. marca 2016, Trnovo pri Gorici (lokacija). Vsi pravi ljubitelji astronomije se nam lahko pridružite že v petek 11. marca 2016 ob 18. uri (prespali boste lahko na blazinah in lastnih spalnih vrečah). Pridete lahko vsi, tudi tisi, ki nimate lastnega teleskopa in in nobenega predznanja!

Vstopnine ni! Bomo pa veseli vsakega vašega prostovoljnega prispevka v višini 1 EUR na osebo! Zbran denar bo namenjen kritju materialnih stroškov organizacije.

astronomsko-srecanje-opazovanje

O Messierjevcm maratonu in program

Messierjev maraton in srečanje ljubiteljev astronomije je dogodek, ki je namenjen vsem – začetnikom, izkušenim astronomom, družinam z otroci, profesorjem, šolam, društvom itd. Na dogodel lahko pridete s svojim teleskopom (zelo zaželjeno) ali pa tudi brez. Predznanje ni obvezno!

Prvi dan se bomo zbrali ob 18. uri in imeli neformalno nočno druženje vse do jutra. Drug dan bomo čez dan opazovali Sonce in njegove pege, kasneje bomo lahko prisluhnili zanimivim predavanjem. V prvem delu noči bomo predstavili uporabo sodobne astronomske opreme in prikazali tehnike fotografiranja meglic, galaksij in planetov. Skozi številne teleskope bomo skupaj pogledali zanimive Messierjeve objekte in številne druge objekte nočnega neba.

astronomsko-srecanje-opazovanje-teleskopi

Program

11. marec 2016
18.00 › zbor udeležencev, ki bodo prisotni dva dni
19.00 › opazovanje in fotografiranje nočnega neba po želji posameznika
— Delavnica kolimacija teleskopa z CatsEye in HOWIE GLATTER
— Delavnica fotografiranje Lune (9 %)
— Delavnica fotografiranje Jupitra, Marsa, Saturna in Venere

12. marec 2016
07.00 › počitek
12.00 › Delavnica fotografiranje Sonca v vidni in H-afla svetlobi
— vizualno opazovanje in fotografiranje
— Predstavitev DayStar Quark in Solar Scintillation Monitor SSM
16.00 › Delavnica obdelava fotografij (Luna, Sonce in Jupiter)
19.00 › opazovalni prostor
— Messierjev maraton, neformalno tekmovanje
— Predstavitev montaže LighTrack II 
— Delavnica fotografiranje Lune (17 %)
— Delavnica fotografiranje Jupitra, Marsa, Saturna in Venere
— Predstavitev filtrska kolesa Xagyl in planetarnih kamer
— Delavnica korektor atmosferske disperzije proizvajalca ASH

13. marec 2016
05.00 › konec opazovanja
07.00 › zaključek

Messierjevi objekti

Na nočnem nebu so številni nezvezdni objekti: meglice, galaksije, zvezdne kroglaste in razsute kopice, planetarne meglice … Astronomi so so že davno odločili, da jih bodo poimenovali. Nastalo je kar nekaj katalogov, a med vsemi je ljubiteljskim astronomom najbolj priljubljen Messierjev katalog, saj vključuje večino najsvetlejših objektov.
Glavna značilnost Messierjevega kataloga je, da ima vsak objekt v svojem imenu črko M in neko določeno zaporedno številko. M v imenu objekta pomeni začetno črko priimka francoskega astronoma Charlesa Messierja, ki je živel je v 18. stoletju. Charles Messier, ki je bil znan “lovec” na komete, si je svetle objekte zapisal v katalog, da le teh ne bi zamenjal za komete. Njegov katalog je izšel leta 1771. Messier je katalogu opisal 103 objekte, ostalih sedem so katalogu dodali pozneje. Danes je v katalogu Messierjevih objektov skupno 110 nebesnih teles (galaksije, zvezdne kopice, meglice …). Vsi Messierjevi objekti so v dobrih opazovalnih pogojih vidni že v malo večjem daljnogledu, brez težav pa jih zlahka najdete v vsakem manjšem teleskopu.

astronomsko-srecanje-opazovanje-opazovanje

Messierjev maraton

Vsako leto naj bi teoretično samo v marcu lahko v eni noči videli vseh 110 Messierjevih objektov. V preostalih mesecih so nekateri objekti preblizu Sonca in jih je tako povsem nemogoče opazovati. Messierjev maraton je tekmovanje astronomov v iskanju Messierjevih objektov. Zmaga pripada tistemu, ki jih najhitreje najde največ.

Cilj Messierjevega maratona ni tekmovanje! Z organizacijo želimo popularizirati astronomijo, druženje in sodelovanje med številnimi ljubitelji astronomije. Tekmovanja v Messierjevm maratonu se lahko udeležite tudi čisti začetniki, saj se bomo skupaj učili iskanja objektov!

Deset pravil Messirjevega maratona:
1.) Cilj tekmovanja je najkrajšem času najti čim več Messierjevih objektov. Tekmovanje poteka od mraka do zore.
2.) Če je našlo več tekmovalcev enako število objektov, se pri razvrstitvi upošteva čas potrditve zadnjega objekta.
3.) Vsak tekmovalec opazuje samostojno. Tekmovalec lahko ima ob sebi še največ enega pomočnika. Ta mu lahko pomaga pri delu, ne sme pa rokovati s teleskopom. Na enem teleskopu lahko tekmuje le en tekmovalec.
4.) Uporaba avtomatske funkcije GO-TO ni dovoljena.
5.) Tekmovalec lahko poleg teleskopa uporablja še binokular, vendar mora vse objekte sodniku pokazati skozi isti teleskop.
6.) Tekmujemo s 110 objekti, kar pomeni, da za M 102 štejemo NGC 5866 v Zmaju.
7.) Najdene objekte potrjuje sodnik. Njegova odločitev je končna.
8.) Sodnik oznani začetek in konec tekmovanja ter morebitne vmesne odmore ali prekinitve, če so le te potrebne.
9.) Tekmovalci morajo uporabljati svetila, zastrta z rdečim filtrom. Svetila z belo svetlobo niso dovoljena!
10.) Objekt, ki ga tekmovalec prijavlja, mora biti v sredini zornega polja. Če je v zornem polju več Messierjevih objektov, je tekmovalec dolžan posamezne objekte identificirati sodniku.