Perzeidi 2013 – opazujmo in fotografirajmo meteorski roj

Topli poletni meseci so kot nalašč za brezmejno uživanje v naši prečudoviti naravi, tople poletne noči pa odlična priložnost, da spoznamo naše nebo in zvezde. Kot je že nekako v navadi, nam začetek meseca avgusta prinaša vrhunec meteroskega roja Perzeidov.

Svetel Perzeid nad otokom Stromboli
Zelo svetel Perzeid na jutranjem nebu, posnet na otoku Stromboli v južni Italiji. Foto: Matej Mihelčič

Meteorski roj Perzeidov je letos aktiven od 17. julija do 24. avgusta, maksimum roja pa je v noči iz 12. na 13. avgust.

Pogoji za opazovanje maksimuma Perzeidov 2013 bodo letos več kot odlični! Opazovanja namreč ne bo motila Luna, saj na dan maksimuma zaide že ob 22.17, predstava Perzeidov pa se takrat šele začenja. Na temnem nebu lahko tako v jutranjem času pričakujemo vse tja do 100 meteorjev na uro! So pa Perzeidi med drugim znani tudi po številnih zelo svetlih meteorjih in bolidih. Najsvetlejši v našem ozračju pustijo celo sledi, ki so na temnem nebu s prostim očesom vidne tudi po več minut.

Animacija sledi meteorja v našem ozračju je bila vidna še 10 minut po vidnem meteorju. Zaporedne fotografije je leta 2001, takrat še na film, posnela Teja Fabjan na Javorniku.

Oglejte si Perzeide 2013 v živo preko spleta

V Sloveniji stalno deluje kar nekaj vsenebnih kamer, ki vsako jasno noč snemajo nebo. Če bodo kamere v nočeh aktivnosti Perzeidov 2013 delovale, jih velja spremljati. Več …

Kako lahko Perzeide 2013 fotografiramo ali opazujemo?
Za opazovalno lokacijo si izberite mesto, ki je izven osvetljenih naselij, po možnosti na kakšnjem višje ležečem mestu, da boste lahko opazili čim več meteorjev. Radiant oziroma točka, iz katere prihajajo Perzeidi, se nahaja v ozvezdju Perzej.

Radiant meteorskega roja Perzeidi 2013 kot je viden iz Slovenije avgusta.
Radiant poletnega meteorskega roja Perzeidi v ozvezdju Perzej. Za večjo karto neba kliknite na sliko!

Opazovanje Perzeidov 2013 s prostimi očmi je precej enostavno. Le toplo se oblecite, na tla položite toplo podlogo, se udobno namestite in pogled usmerite v nebo. Uživajte v predstavi!
Za fotografiranje Perzeidov 2013 potrebujete digitalni fotoaparat (kompaktni niso najbolj primerni), trdno stojalo, kratkogoriščni objektiv z maksimalno odprto zaslonko (npr. 16 mm f/2,8), nastavimo še ISO vrednost (800 ali več) in čas osvetlitve (npr. 60 sekund). Seveda pa ne pozabite na polne baterije! Vse ostalo prepuščamo vaši kreativnosti!
Uspele fotografije meteorjev nam pošljite na naše uredništvo. Fotografije bomo z veseljem objavili v septembrski Spikini galeriji Perzeidi 2013.

Še več podrobnih informacij o meteorskem roju Perzeidov 2013 pa si lahko preberete v poletni Spiki. Obširen članek, ki ga pripravlja ekipa slovenskih strokovnjakov za opazovanje meteorjev, je nadvse zanimiv!

Še niste naročeni na revijo Spika? Naročite Spiko zdaj!