Prihaja super Sonce! Videli ga bomo 4. januarja 2017.

4. januarja 2017 ob približno 15. uri lahko opazujemo super Sonce, ki bo takrat od Zemlje oddaljeno samo 147.100.998 kilometrov. Tega dne je Zemlja na svoji tirnici najbliže svoji matični zvezdi, ki nas oskrbuje z življenjsko energijo. Sonce je tega dne za opazovalca na Zemlji navidezno največje, Zemlja pa tako tudi prejme največ njegovega sevanja.

Navidezna velikost Sonca v periheliju in afeliju. Foto: Tim Harradine

In zakaj imamo super Sonce? Zemlja okrog Sonca kroži po rahlo eliptični tirnici, kar pomeni, da na svoji vsakoletni poti okrog njega doseže točko, ko je Soncu najbliže in točko, ko je od Sonca najbolj oddaljena. Ti dve točki imenujemo perihelij in afelij. V toči perihelija je Zemlja vsako leto v začetku januarja; takrat smo od Sonca oddaljeni samo 147 milijonov kilometrov. V točki afelija je Zemlja vsako leto v začetku julija (3. julija 2017 ob 22. uri). Takrat je od Sonca oddaljena kar 152 milijonov kilometrov.
Zemlja kroži okrog Sonca

Ker je Zemljina orbita skoraj popolna krožnica, se naša oddaljenost od Sonca spreminja za samo približno 3%. Spomnimo se! Lunina orbita je veliko bolj eliptična, zato se oddaljenost Lune od Zemlje spreminja za približno 14%. Človeško oko tako majhne razlike nikakor ne more zaznati, lahko pa to opazimo, če Sonce z enako opremo slikamo ob obeh prej omenjenih datumih in sliki med seboj primerjamo.

Ne zamudite čudovitih predstav narave! Naročite Glej jih zvezde! v letu 2017 še danes.

Super Sonce se bo 4. januarja 2017 nahajalo v ozvezdju Strelca (rek.: 9h 01m, dek.: -22° 40′) in bo navidezno veliko 32 ločnih minut in 31 ločnih sekund. Sonce lahko s prostim očesom ali z optičnimi pripomočki opazujemo le v primeru, če smo poskrbeli za ustrezne zaščitne filtre!

Varno opazovanje Sonca s solarnim teleskopom.
Znano je, da Sonce blagodejno vpliva na ves zemeljski živež. Brez Sonca si na Zemlji življenje v takšni obliki, kot ga poznamo sedaj ni mogoče zamisliti. Razlog več, da smo na dan, ko bo naš mali planet obsijan s super velikim Soncem še za dodatne 3% bolj polni s pozitivno energijo. Pa ne pozabite! Preživet dan na Soncu ni nikoli izgubljen.

Uživajte na Soncu!