Spika, januar 2019

Januarske Spike se bodo najbolj razveselili tisti, ki noči radi preživljajo pod nočnim nebom. Tone nas popelje v globine ozvezdja Trikotnik, ki ga večina pozna le po imenu in morda po galaksiji M 33. A v njem je veliko več od tega … Poglejte!
Da pa januarskega Luninega mrka ne boste le pogledali, je poskrbel Zorko Vičar s poglobljeno študijo geometrije Zemljine sence. Ko jo boste prebrali, boste lahko prijateljem in znancem, ki bodo opazovali z vami, strokovno razložili, kaj se dogaja med mrkom in zakaj je Luna takih barv, kot je. Članek je napisan tako poljudno, da ga bodo razumeli tudi učitelji po osnovnih in srednjih šolah.
Naša nemška kolega, ki nas že nekaj Spik zapored vabita k opazovanjem, sta tokrat izbrala Zvezdno kopico s srcem in školjko z biserom. Poglejte, kaj se skriva za tem naslovom!
In tu je še Andrej Guštin (ta Spikin izgubljeni sin), ki vam v drugem delu serije o začetniški astrofotografiji tokrat nazorno pokaže, kako lahko testirate optiko svojih objektivov in preverite, ali so uporabni za zvezde.
Vsem, ki mislite, da ste že vrhunski astrofotografi, pa je rokavico tokrat vrgel naš Matej s fantastično Andromedino galaksijo, ki krasi naslovnico tokratne Spike.
Seveda vas k opazovanju vabijo tudi lunatiki in Ljubo Juvan, ki je pri nas zadolžen za komete.
Ko pa boste izpod mrzle zimske noči prijetno utrujeni prišli na toplo, vas čaka še razmišljanje o velikih možeh, ki so ta naš voz astronomije povlekli iz srednjeveškega blata. Tokrat je na vrsti Leibnitz in njegov odnos do Descartesa in Newtona. Vrhunsko!
In še preden boste prišli do konca, bo pred vami že nova, februarska Spika!

Kazalo januar 2019:
5 novice
11 novice: IOAA 2018 – Peking
13 mrki: Geometrija Zemljine sence in Lunin mrk
18 filozofija astronomije: Novi astronomski čas: Gottfried Wilhelm von Leibnitz
20 kronika: Deset dogodkov, ki so zaznamovali leto 2018
21 efemeride za februar
Sonce in Luna v februarju, 26
Planeti v februarju, 27
28 astrofotografija: Zvezde ne oproščajo – II. del: testiranje
31 optika: Dopolnilo k članku Bližnje srečanje s Klevtzovom
32 kometi/amaterji: Oblaki in oblački
33 luna in jaz: »Arabci v Hollywoodu«
37 ozvezdja: Trikotnik
40 kometi v decembru, januarju in februarju
41 in memoriam: galerija: Brane Vasiljevič
44 amaterji: Zvezdna kopica s srcem in školjka z biserom
46 astronomija in šola: To in ono: I. pojavi – 7