Spika, junij 2020

Junijska Spika, ki je pred vrati, je bogata in pestra, tako da bo v njej vsak našel nekaj zase. V letošnji stalni rubriki o veliki konjunkciji Jupitra in Saturna, ki nas čaka ob koncu leta, smo navedli nekaj manj znanih zanimivosti o našem Osončju, o katerih boste lahko razpravljali z obiskovalci javnih opazovanj, ki se bodo odvijala po vsej Sloveniji. V filozofiji astronomije razpravljamo o naporih znanstvenikov, da bi vse vesolje razložili z eno samo enačbo, z enim principom in tako prišli do poenotene teorije vsega. Jim bo nekega dne uspelo? Ali je to Sizifovo delo?
Objavljamo prispevek o fotografiranju asteroida Juno, ki bo prišel prav vsem tistim, ki se boste loti poletnega izziva in se spopadli z asteroidom Palas, ki je podobno šibek. Če ne bi bil, to ne bi bil izziv!Tone nam pričara nebo, ko merilnik temnosti neba zdrsne pod 22,0 magnitude na kvadratno ločno sekundo. Poudarek je na Jati v Devici. Ne zamudite! Tako temno nebo v Sloveniji je najverjetneje posledica tega, da je Sonce v minimumu svoje aktivnosti, pa tudi posledic korona obdobja, ko ponoči na cestah skorajda ni avtomobilov. Ja, tudi ti s svojimi žarometi prispevajo določen delež k svetlobni onesnaženosti.
Tu je še povabilo h klasičnemu fotografiranju neba, na katerega smo zadnje čase kar malo pozabili. Teleskop, fotoaparat in že fotografiramo. Nič posebnih programov, nič seciranja video posnetkov in zlaganja na tisoč slik. Končni izdelek morda ni tako vrhunski, a za začetek naše kariere astrofotografa več kot primeren. Poskusite.
Seveda ne moremo mimo naših lunatikov, ki se že nekaj časa sprehajata po robu. Bosta padla čez ali se bosta pobrala? Vsekakor je Luna po njuni zaslugi med slovenskimi amaterskimi astronomi spet postala popularna! Naš Mojster pa je za tokratno številko prispeval le naslovnico iz svojega arhiva. Za prihodnjo pa obljublja nekaj velikega, nekaj, kar bo odmevalo.  Komaj čakamo!
Prihaja dolgo in vroče poletje, čeprav prvi junijski dnevi tega še ne nakazujejo. Izkoristite ga za opazovanja. Najboljši teleskop je najslabši, če stoji v omari ali garaži!

Kazalo junij 2020:
245 novice
254 nove knjige: Ali bi krstili Nezemljana?
255 zanimivosti: Mimolet (flyby, swingby, gravitacijska pomoč)
256 Velika konjunkcija 2020: Nekaj zanimivosti o našem Osončju
258 filozofija astronomije: Nezmožnost teorije vsega
260 efemeride za julij
Večerno nebo v juliju, 260
Sonce in Luna v juliju, 266
Planeti v juliju, 267
268 amaterji: Dvaindvajset!
272 asteroidi: Juno drvi skozi Devico
273 astrofotografija: Fotografirajmo klasično
273 amaterji: Majska veseloigra: Spogledovanje potepuhov lepe Venere in trgovca Merkurja
274 amaterji: Merkur in SWAN
275 efemeride: Vidnost rdeče pege v juniju in juliju
276 kometi v maju, juniju in juliju
277 luna in jaz: Izgovori »lagranž«
280 samogradnja: Umetna zvezda
282 galerija: Slovenski astrofotografi: Marko Emeršič
286 astronomija in šola/osnove: To in ono: II. zanimivosti – 10
287 efemeride/asteroidi: Poletni izziv: 2Palas v opoziciji