Spika, maj 2021

Iz tokratne vsebine ena še posebej izstopa. Po zares dolgem, sušnem obdobju bomo junija doživeli delni Sončev mrk. Nazadnje se je to zgodilo marca 2015, torej pred več kot šestimi leti! In če vemo, da sta na leto vsaj dva Sončeva mrka, se nam upravičeno zdi, da se nas Lunina senca kar malce izogiba. Čeprav mrk ne bo kdove kako ”globok”, pa si ga , če bo vreme dopuščalo, le oglejmo. Če ne zaradi drugega, pa zato, da pripravimo sebe in opremo na prihajajoče mrke, ki jih bo v naslednjih letih več.

Kdor bi rad vse leto počel kaj astronomskega, naj ne spregleda prispevka o slikanju analeme. Zanimiva naloga, ki sta jo opravila oče in hči, nam bo nazorno prikazala navidezno gibanje Sonca po nebu, kar je nekaj, na kar v vsakodnevnem tempu kar malce pozabimo.

Resni opazovalci Sonca pa bodo imeli v prihajajočih letih, ko se bo aktivnost naše zvezde povečevala, veliko priložnosti, da sami izmerijo njegovo vrtilno dobo. Kako? Poglejte v prispevek Toneta Špenka.

Tokrat predstavljamo še enega, vsaj Spiki neznanega slovenskega astrofotografa, Zorana Vidriha iz Cerknice. Vrhunsko! Vredno ogleda.

Tu so seveda še vse stalne rubrike, od novic, Lune, kometov in filozofije astronomije. Kdor to želi, bo lahko v naslednjem mesecu veliko opazoval in še več razmišljal.

In ne pozabite, da vas po dnevnem branju Spike zunaj čaka nočno nebo z vsemi svojimi zakladi, ki jih maja ne manjka, tudi za tiste, ki ste oboroženi le z manjšimi teleskopi!

Kazalo maj 2021:

197 novice
205 novice: Meridijanski steber v stolnici Notre-Dame v Parizu
208 novice: Prva ptica je je dvignila nad Marsovo površje – ustvarili smo jo ljudje
210 filozofija astronomije: Naravni izbor vesolij?
212 efemeride za junij
Sonce in Luna v juniju, 218
Planeti v juniju, 218
220 efemeride: 10. junij 2021 – delni Sončev mrk
222 osnove: Slikanje analeme
225 Sonce: Določanje vrtilne dobe Sonca
227 amaterji: Štirje utrinki iz pomladne protikoronske terapije
229 luna in jaz: Skriti biseri na robu – 1. del
233 amaterji: Počasno nastajanje zore
234 galerija: Slovenski astrofotografi: Zoran Vidrih
238 efemeride/asteroidi: Juno v opoziciji
239 kometi v maju in juniju