Spika, marec 2020

V marčevski Spiki je seveda udarna novica o bolidu nad Slovenijo, ki je – kot vemo – za sabo pustil meteorite. Za zdaj so našli enega, ki so ga poimenovali Novo mesto. Toliko smo izvedeli do zaključka redakcije, ki je bila na isti dan kot tiskovna konferenca. Upamo, da bodo dr. Miha Jeršek, dr. Jure Atanackov in dr. Bojan Ambrožič, ki so vsi prijatelji, znanci ali bivši stalni sodelavci Spike, za eno od prihodnjih številk pripravili popolno poročilo o tem izjemnem dogodku.
Drugače pa je pri nas vse po starem – bogato in vrhunsko. Lunatik in filozof se sprehajata po robu. Prvi po robu Lune, drugi po robu naše zmožnosti, da bi opisali kvantni svet in s tem kozmologijo. V rubriki o veliki konjunkciji, ki nas čaka ob koncu leta, nas Zorko popelje od Keplerja do temne snovi. Da pa do takrat ne bomo sedeli križem rok, vam ponujamo astrofotografsko vajo z Venero in napovedujemo vsa njena zanimivejša srečanja v letu 2020.
In to še ni vse. Poleg stalnih rubrik vam predstavljamo še pet najbolj nenavadnih zvezd, kar smo jih doslej spoznali, in vabimo k opazovanju asteroida Juno, ki bo kmalu v opoziciji s Soncem.
In ne pozabite. Če najdete kakšen košček meteorita, ga nemudoma odnesite v Prirodoslovni muzej Slovenije ali na Geološki inštitut. Več je vreden tam, kot da ga skrivate doma kot obtežilnik za papir.

Kazalo marec 2020:
101 novice
108 novice: Superbolid, ki je navdušil številne očividce!
110 zanimivosti: Pet najbolj nenavadnih zvezd, kar jih poznamo
114 filozofija astronomije: Odprta vprašanja kozmologije
116 efemeride za april
Večerno nebo v aprilu, 116
Sonce in Luna v aprilu, 122
Planeti v aprilu, 123
124 efemeride: Venera v letu 2020
126 zanimivosti: Perihelij 5. januarja 2020
128 astrofotografija: Venerino leto
130 amaterji/Lunin mrk: Polsenčni Lunin mrk
131 luna in jaz: Na Š se začne …
135 efemeride: Juno v opoziciji
136 Velika konjunkcija 2020 (III): Redoljubni potepuhi in nevidna snov
138 galerija: Rasto Snoj: Zimsko nebo v sliki
140 kometi v marcu in aprilu
141 astronomija in šola/osnove: To in ono: II. zanimivosti – 7