Spika, september 2022

Igranje vojnih dobičkarjev z energenti je cene elektrike, nafte in plina pognalo v nebo. Morda pa bi energetska kriza, ki je pred vrati, lahko bila koristna vsaj za astronomijo. Že leta namreč opozarjamo na vse večjo svetlobno onesnaženost, saj je ponoči osvetljen že praktično vsak kotiček naše majhne deželice. In to brez pravega razloga in na škodo vseh, astronomov, drugih ljudi in živali, občinskih proračunov … Zato, dragi Andrej Mohar, če ti je ostalo še kaj energije po bojih z elektro lobiji, je zdaj pravi čas za novo AKCIJO! Najavi se pri predsedniku vlade in mu predstavi (če še ne ve), koliko energije vržemo proč vsako noč, ko je Slovenija razsvetljena kot novoletna jelka. Poziv velja tudi vsem vam, ki imate kakršenkoli vpliv v občinskih svetih ali pri županih. Začnimo z akcijo OČISTIMO SLOVENIJO SVETLOBNEGA ONESNAŽENJA vsi, ki lahko kaj storimo! Jaz se obvežem, da bom močno pritisnil na župana Moravč …

Zdaj pa k septembrski Spiki, ki jo po poletnem premoru že vsi komaj čakate. Bogata je, tako vsebinsko kot slikovno. Seveda objavljamo prve slike, ki jih je posnel novi vesoljski teleskop James Webb. In ne samo te, tudi dih jemajoče slike Jupitra.

Matej nam predstavlja letošnji niz planetov, ki se bodo drug za drugim zvrstili na večernem jesenskem in zimskem nebu. Ne zamudite jih! In če nimate svojega teleskopa, pridite 1. oktobra na Limbarsko goro na Moravške noči astronomije. Če bo le vreme sodelovalo.

Tone Špenko k tej predstavitvi velikih dodaja še svoje izkušnje pri fotografiranju Urana.

V galeriji se tokrat predstavlja Damijan Kobale, ki je naš čilski teleskop izkoristil za svoje raziskovanje vesolja. Projekt GoChile je zaživel tako bogato, da si kaj takega njegovi ustvarjalci niti v sajah niso mogli predstavljati.

Tu so seveda še vse stalne rubrike, ki jih bolj ali manj z veseljem prebirate in Gorazdovo letno poročilo o pojavljanju NLC-jev. In po dolgem času lahko spet najavimo, da bo iz naših krajev viden delni Sončev mrk. V torek, 25. oktobra, bo Luna ugriznila v Sonce in mu za kratek čas odščipnila 0,36 njegovega premera. Opoldansko dogajanje med tednom kar kliče po javnih, zagotovo pa po šolskih opazovanjih. In tu pozivamo vse, učence, dijake in starše, ki berete naš uvodnik, da pritisnete na učitelje v vaših šolah in jih prisilite, da organizirajo opazovanje mrka za vse učence in dijake. Takšni dogodki so na našem nebu namreč preredki, da bi jih izpuščali zaradi lenobe ali neznanja. Jaz se obvežem, da bodo vse šole pravočasno dobile članek iz Spike o mrku, tudi vse tiste, ki na revijo niso naročene. In teh je žal veliko preveč …

Kazalo september 2022:

357 novice
362 novice: Prve slike vesoljskega teleskopa J. Webb
367 iz zgodovine: Astronom in skladatelj
368 Astronomija v naših šolah (XIII)
370 filozofija astronomije: Kaj je vesolje?
372 efemeride za oktober
Večerno nebo v oktobru, 372
Sonce in Luna v oktobru, 378
Planeti v oktobru, 379
380 planeti: Predstava planetov: Mars, Jupiter in Saturn
385 kometi v septembru in oktobru
386 planeti: Misija Uran
387 meteorski roji: Perzeidi 2022
387 asteroidi: Spikin izziv (rešen): asteroid Vesta
388 efemeride: Vidnost rdeče pege v septembru in oktobru
389 luna in jaz: Nihče še ne ve
393 zanimivosti: Misija NLC 2022
394 mrki: 25. oktober 2022 – delni Sončev mrk
396 galerija: Projekt GoChile – moje raziskovanje vesolja