Spika, oktober 2016

Oktobrska Spika je res nekaj posebnega, pa to ne pravimo kar tako. Kar berite dalje! Stavbo na Jadranski 19 v Ljubljani smo v uredništvu že večkrat proglasili za črno luknjo, saj iz nje – vsaj za našo revijo – izjemno redko pride kaj uporabnega. Tokrat pa je na uredništvo priromal članek Roka Vogrinčiča o detektiranju Sončevih izbruhov s pomočjo opazovanja nenadnih ionosferskih motenj. Anteno so postavili na AGO Golovec in že opravljajo monitoring. Odlično! Vse kaže, da je speča črna luknja prišla do sveže snovi in da se je njen akrecijski disk prebudil.

Leta 2006 smo v Spiki objavili prvo galerijo Jurija Stareta s slikami, ki so jemale dih. V primerjavi z drugimi, ki so takrat prihajale na uredništvo, so bile njegove za pet razredov boljše. Celo tako vrhunske, da smo sprva pomislili, da si fant pomaga z nedovoljenim sposojanjem slik velikih profesionalnih observatorijev in jih potem malo prilagodi za ”amaterske” potrebe. Pa ni bilo tako. Ko smo Jurija spoznali, smo videli, da je resen in zagret astrofotograf, ki izkoristi vsako jasno noč za snemanje in da zelo obvlada računalniško obdelavo posnetega materiala. Pa smo ga prosili, naj svoje izkušnje deli z drugimi in kaj napiše za Spiko. Nič. Nepišoč! Vrhunske slike ja, besedila ne. Zdaj, po desetih letih, pa smo ga le dočakali. Jurij je bil v Avstraliji in skupaj z dih jemajočimi slikami južnih objektov je poslal svoj prvi pisni prispevek za Spiko! Bravo! Fanta smo takoj proglasili za častnega stalnega sodelavca revije in ga vpisali v kolofon. Le preverite!

Poleg teh dveh posebnosti so v reviji seveda še stalne rubrike, v katerih vas obveščamo o novih odkritjih, opisujemo nočno nebo v novembru, peljemo na ”neznano” Luno in prepričujemo, da bi čim več opazovali in fotografirali. In prav zato smo začeli z novo rubriko, v kateri vam predstavljamo slovenske astrofotografe. Tokrat, za začetek, Pavla Gartnerja. Pa veliko jasnih noči vam želimo!

Kazalo oktober 2016:
405 novice
411 novice: Rosetta, »tista, ki je živela s kometom«
414 Zemlja: Spremljanje nenadnih ionosferskih motenj
419 efemeride za november
428 meteorski roji v novembru
429 spremenljivke/efemeride: R Trikotnika v maksimumu sija
430 komentar: Dvojni izziv
430 planeti/efemeride: Uran in Neptun – kako ju opazovati in fotografirati?
432 zanimivosti: Mojih 60 Venerinih let
433 Luna in jaz: »Terra Incognita«
438 galerija: Predstavljamo slovenske astrofotografe: Pavle Gartner
442 astroturizem: Astronomska ekskurzija v Avstralijo
445 tabori: Astronomski tabor Šalovci 2016