Spikino srečanje ljubiteljev astronomije / Moravške noči astronomije / 2022

V soboto, 1. oktobra ob 16. uri,  je na Limbarski gori začetek tradicionalnega Spikinega srečanja / Moravške noči astronomije.

Prosimo vas, da pridete v čim večjem številu, da o dogodku obvestite ali pa kar s seboj pripeljete otroke, prijatelje, znance in sorodnike, da prinesete in postavite svoje teleskope, četudi majhne in majave. Limbarska gora se dviga 774 metrov nad morjem praktično sredi Slovenije, tako da imate približno isto pot tako tisti z Dolenske, Gorenjske, Prekmurja in Primorske.

Spikina vsakoletna srečanja segajo vse tja v leto 1994, ko smo se prvič zbrali v organizaciji Astronomskega društva iz Radovljice. Vse od takrat so srečanja organizirala različna društva širom po Sloveniji. Še najdlje so vztrajali Kamničani s srečanji na planini Kisovec pod Veliko planino.

Kaj bomo s teleskopi opazovali na srečanju?

Skozi številne teleskope bomo v soboto, 1. oktobra na Limbarski gori opazovali dva največja planeta našega osončja pa tudi svetlo Luno. Poleg naštetih znamenitosti pa bomo pogledali še kakšno meglico, galaksijo in še kaj.