Spikino srečanje ljubiteljev astronomije / Moravške noči astronomije / 2023

V soboto, 23. septembra 2023 od 12. ure naprej bo na Limbarski gori tradicionalno Spikino srečanje ljubiteljev astronomije / Moravške noči astronomije.

Prosimo vas, da pridete v čim večjem številu, da o dogodku obvestite ali pa kar s seboj pripeljete otroke, prijatelje, znance in sorodnike, da prinesete in postavite svoje teleskope, četudi majhne in majave. Limbarska gora se dviga 774 metrov nad morjem praktično sredi Slovenije, tako da imate približno isto pot tako tisti z Dolenske, Gorenjske, Prekmurja in Primorske.

Spikina vsakoletna srečanja segajo vse tja v leto 1994, ko smo se prvič zbrali v organizaciji Astronomskega društva iz Radovljice. Vse od takrat so srečanja organizirala različna društva širom po Sloveniji. Še najdlje so vztrajali Kamničani s srečanji na planini Kisovec pod Veliko planino.

Kaj bomo s teleskopi opazovali na srečanju?

V soboto od 12. ure naprej bomo skozi različne solarne teleskope opazovali pege in izbruhe na Soncu, z opazovanji pa bomo nadaljevali pozno v noč, ko bomo opazovali planete našega osončja in Luno. Poleg naštetih znamenitosti bomo pogledali še kakšno meglico, galaksijo in še kaj. Z opazovanji zaključimo tradicionalno v nedeljo zjutraj.