Komet Siding Spring bo oktobra letel zelo blizu planeta Mars!

Januarja 2013 je znani lovec na komete Robert H. McNaught v ozvezdju Zajec z 0,5-metrskim Uppsala Schmidt teleskopom na observatoriju v Siding Springu v Avstraliji odkril nov, zelo zanimiv komet, ki so mu dodelili oznako Siding Spring (C/2013 A1). Komet, ki verjetno že milijone let potuje iz oddaljenega Oortovega oblaka v bližino Sonca, bo 19. oktobra 2014 nekje med 20:25 in 20:30 po slovenskem lokalnem času letel ekstremno blizu planeta Mars na razdalji vsega 139.500 kilometrov. Samo za primerjavo povejmo, da je to približno 1/3 razdalje med Zemljo in Luno!

Kako bomo Mars in drveči komet lahko opazovali iz Slovenije?

Komet Siding Spring bo drvel mimo planeta Mars
Komet Siding Spring bo na oddaljenosti vsega 135.000 kilometrov drvel mimo planeta Mars. Ilustracija ni v razmerju! Ilustracija: Spika

Številne sonde, ki krožijo okrog planeta Mars (Mars Reconnaissance Orbiter, Mars Express, 2001 Mars Odyssey, mesec dni pred srečanjem s kometom pa se bosta v obrito okrog planeta vtirila še MAVEN in Mars Orbiter Mission) ter vozili Radovednež (Curiosity) in Opportunity, ki sta na površju Marsa, bodo tako imele zgodovinsko priložnost, da bodo posnele spektakularne posnetke tega zgodovinskega leta kometa mimo planeta. Ker bo Mars skoraj zagotovo oplazila koma kometa (mimolet naj bi trajal nekaj ur), ki jo sestavljajo plini in prah (delci do premera 1 centimetra) bodo vozila na površju Marsu prav verjetno lahko opazovala meteorski dež, ki ga bodo povzročili padajoči delci iz kometove kome.

Pot kometa Siding Spring v našem osončju.
Pot kometa Siding Spring (C/2013 A1) po našem osončju. Ilustracija: NASA / Spika

Kot zatrjuje NASA, bodo številni delci s hitrostjo 56 kilometrov na sekundo trčili tudi v sonde, zato bodo v ta namen vpeljali posebne varnostne ukrepe – sonde se bodo v času največje nevarnosti umaknile za Mars ali pa bodo svoje najbolj ranljive dele obrnile stran, da ne bodo izpostavljeni neposrednemu udaru delcev. Možnost trčenja kometa s planetom Mars vedno obstaja, vendar je zelo majhna. Kot zatrjujejo v JPL (NASA Jet Propulsion Laboratory) pa te možnosti praktični ni! Kaj konkretno se bo tiste dni dogajalo v orbiti in na samem površju Marsa pa bomo videli šele, ko bo komet prišel v bližino planeta. Kometi so nam v zgodovini že večkrat dokazali, da so zelo nepredvidljivi in polni presenečenj. Šest dni po bližnjem srečanju s planetom Mars bo komet Siding Spring (C/2013 A1) dosegel vrh svojega dolgega potovanja, ko se bo na razdalji 209 milijonov kilometrov najbolj približal našemu Soncu.

komet-mars-oktober
Številne sonde, ki krožijo okrog planeta Mars se bodo med mimoletom kometa varno skrile za planet. Foto: NASA

Kaj se bo dogajalo na Marsu ob mimoletu kometa Siding Spring (C/2013 A1)?

Oglejte si film, ki ga je pripravila NASA. V nje so razloženi vsi kritični trenutki in možne posledice, ki lahko nastanejo zaradi nevarne bližine kometa Siding Spring.

Bo opazovanje kometa Siding Spring in planeta Mars možno iz Slovenije?

Planet Mars bo 19. okrobra 2014 od Sonca oddaljen približno 60 stopinj in ga bomo lahko nizko na zahodu opazovali že s prostimi očmi (ne moremo ga zgrešiti saj je značilno rdeče barve in na tistem delu neba praktično najsvetlejša “zvezda”). Planet Mars in komet bosta vidna takoj po zahodu Sonca, ko bo dovolj temno, v ozvezdju Kačenosec. Kometov mimolet bo potekal med 20:25 in 20:30. Glede na trenuten razvoj kometa in njegovo zelo neugodno nizko lego bo opazovanje možno s srednje velikimi teleskopi in CCD kamerami. Če o dogodku potrebujete več informacij nam pišite.

Planet Mars in komet Siding Spring na našem večernem nebu
Planet Mars in komet Siding Spring bomo lahko opazovali na našem zahodnem večernem nebu takoj po zahodu Sonca, ko bo dovolj temno. Ilustracija: Stellarium / Spika

Položaj za opazovanje sicer ne bo najbolj ugoden, toda vseeno lahko pričakujemo zanimiva opazovalna poročila in fotografije, ki bodo nastale v Sloveniji in širom sveta. Bomo pa planet Mars in komet Siding Spring (C/2013 A1) lahko opazovali tudi v polju sonde STEREO-A. Astronomska revija Spika vas bo o tem zanimivem dogodku obveščala prek spletne strani in Facebook profila.