Komet K1 PANSTARRS krasi nočno nebo

Naše nočno nebo te dni v ozvezdju Lovska psa krasi že razmeroma svetel komet z oznako C/2012 K1 (PANSTARRS). Komet je trenutno že okrog 9. magnitude! Ker se nahaja visoko na severnem nebu je viden praktično celo noč, za opazovanje pa je najbolj primeren v prvem delu noči.

Čudovita fotografija kometa C/2012 K1 (PANSTARRS)
Čudovita fotografija kometa C/2012 K1 (PANSTARRS). Foto: David Grgič

Če komet opazujemo s teleskopom opazimo izrazito zgoščeno jedro, komo in kratek prašni rep. Na fotografijah, ki navadno pokažejo precej več podrobnosti pa se že lepo vidi krajši prašni in dolg plinski rep!

CCD fotografija kometa K1 PANSTARRS
Največ podrobnosti v strukturi kometa razkrijejo fotografije narejene s CCD kamero. Foto: Matej Mihelčič
komet-K1PANSTARRS-galaksijaNGC3726
Komet C/2012 K1 (PANSTARRS) ter galaksija NGC 3726 posneta 20. maja 2014 v zelo slabi saharski transparenci z 20-cm f/4 teleskopom na montaži G53F in CCD kamero G2-8300 + LRGB. Foto: Matej Mihelčič

Pod temnim nebom ga boste izkušeni lovci na komete našli že navadnim daljnogledom. Bo pa opazovanja v prihodnjih dneh vse bolj motila Luna, ki se v vsem svojem sijaju vrača na večerno nebo. Komet C/2012 K1 (PANSTARRS) bo svojo pot v prvi polovici maja nadaljeval po ozvezdju Lovska psa, v drugi polovici meseca pa se bo premaknil v ozvezdje Veliki medved.

komet-K1-PANSTARRS-zvezdna-karta
Pote kometa med zvezdami visoko na severu  v mesecu maj.

Bo komet v juliju dosegel optimistično 7. magnitudo?

Napoved sija kometu kometu C/2012 K1 (PANSTARRS).
Napoved sija kometu kometu C/2012 K1 (PANSTARRS). Vir: aerith.net