Luna in Lunine mene – Bolj ali manj dolge Lunine mene

Luna nas z igro svetlobe in senc navdušuje praktično vsak dan, prav tako nam vsak dan kaže drugačen obraz. Opazovanje Lune s teleskopom ali daljnogledom je zato nekaj najbolj zanimivega pri astronomskih opazovanjih. Ne pozabimo! Luno lahko brez težav opazujemo iz vsakega urbanega okolja. Danes pa bomo spoznali, kaj lahko ugotovimo s sistematičnim opazovanjem Lune in Luninih men, naloga, ki je vsekakor primerna tudi za astronomska tekmovanja.

Podroben pogled na Lunino površje. Foto: Matej Mihelčič
Podroben pogled na Lunino površje. Foto: Matej Mihelčič

Kako dolge so Lunine mene?

Učili smo se, da mlaj nastane, ko so Zemlja, Luna in Sonce v isti vrsti (položaj 1 in 1′ na risbi), prvi krajec, ko tvorijo Sonce, Zemlja in Luna kot 90 stopinj (položaj 2 in 2′), ščip, ko so Sonce, Zemlja in Luna v isti vrsti (položaj 3 in 3′), zadnji krajec pa, ko so spet pod kotom 90 stopinj (položaj 4 in 4′). Lunacija ali sinodski mesec je čas, ki ločuje dva mlaja, traja 29 dni, 12 ur in 44 minut.

lunine-mene-slovenija

Se število dni med mlajem in prvim krajcem spreminja?

Mislili bi torej, da dobimo čas med posamezno meno tako, da lunacijo delimo s 4, to da 7 dni, 9 ur in 11 minut? Ko pogledamo v kakšen koledar Luninih men pa hitro ugotovimo, da se število dni med mlajem in prvim krajcem spreminja od šest do osem; enako velja za druge mene. Ko uporabljamo natančen urnik, pridemo do na videz čudnega rezultata: čas med dvema menama lahko traja od 6 dni in 14 ur do 8 dni in 5 ur. Da bi doumeli, od kod ta sprememba, moramo odšteti gibanje Lune okrog Zemlje. Po eni strani tirnica našega satelita ni popoln krog, temveč elipsa, ki je na sliki prikazana pretirano. Na svoji poti po tej elipsi se Lunina oddaljenost od Zemlje spreminja s skoraj 356.400 do 406.700 kilometrov. Po drugi strani pa takrat, ko je Luna najbliže Zemlji (v perigeju), potuje hitreje; ko je najbolj oddaljena (v apogeju), pa počasneje.

Kaj nam pokažejo astronomska opazovanja?

Astronomska opazovanja kažejo, da opravi naš satelit eno pot okoli Zemlje v 27,3 dneva, in če se Zemlja v času mirovala bi ena lunacija trajala 27,3 dneva. Toda Zemlja nenehno potuje okoli Sonca in da bi Luna prišla do istega položaja med njo in Soncem, mora narediti to pot in še malo več, da dohiti gibanje našega planeta. Na zgornji risbi vidimo ta dodatek v razliki med 1 in 1′ ter 2 in 2′. Ker naš naravni satelit prepotuje celoten krog tirnice bolj ali manj hitro glede na oddaljenost od Zemlje, se čas med dvema menama ali lunacijama podaljša ali skrajša. Da bi stvar še malo zapletli, povejmo, da je navedeno trajanje lunacije samo srednja vrednost, prava vrednost je lahko drugačna do približno sedem ur, več ali manj glede na hitrost gibanja Zemlje okoli Sonca, ki se zaradi eliptične tirnice Zemlje tudi spreminja.