Lunin srp odpotuje od Venere k Jupitru

V srede, 12., do petka, 14. septembra, zvečer, petdeset minut po odhodu Sonca, potuje Lunin srp zadnjič mimo Venere. Seveda, za opazovalce iz Evrope, kajti tisti na jugu bodo 10. oktobra videli še en tak mimohod, ko bo Venera za dlje časa izginila z naših radarjev. To se dogaja zaradi Venerine tirnice, ki je letos daleč od ekliptike in jo prezgodaj pošilja v živo večerno svetlobo. Na srečo je zelo svetla, da jo 12. lahko opazimo nizko nad zahodno-jugozahodnim obzorjem. Mlada Luna je za roko oddaljena od Venere in pepelnata svetloba je že vidna.

Od srede, 12., do petka, 14. septembra 2018, poiščite nizko in čisto zahodnojugozahodno obzorje, če hočete nizko nad tlemi opaziti Venero. Lunin srp in Jupiter pa sta lepo vidna 10 stopinj visoko.

V četrtek, 13., skoči Luna za dobrih dvanajst stopinj proti vzhodu in najdemo jo praktično na isti višini kakor Jupiter. Velikanski planet ni tako svetel kakor Venera, a ker je 10 stopinj visoko, ga je zelo lahko opaziti. V petek, 14., se Lunin srp premakne za 8 stopinj levo (vzhodno) od Jupitra in vidnost pepelnate svetlobe s prostim očesom se začenja zmanjševati.