MythBusters – super Luna, super super Luna in njeni vplivi. Zakaj super Luna? Ali Luna res vpliva na število nesreč?

Raznim mitom o Luni in različnih medijskih objavah o superluni, super superluni kar ni videti konca! V uredništvu smo zato sklenili, da je skrajni čas, da nekaj teh mitov ovržemo ali jih malo bolje pojasnimo. Zadnje tri polne Lune v letošnjem letu naj bi bile super Lune. Zakaj super? Kaj sploh je super Luna?

Razdalja med Zemljo in Luno neprestano niha med približno 357.000 in 406.000 kilometri iz povsem preprostega razloga, saj Luna okrog Zemlje kroži po elipsasti tirnici. Najbolje si to lahko prestavljamo, če si pogledamo spodnjo grafiko. V središču je Zemlja, okrog nje pa po elipsasti tirnici kroži Luna (OPOMBA: elipsa je zaradi lažjega razumevanja narisana pretirano). Ko se polna Luna nahaja v ali blizu točke perigeja, imamo super polno Luno (OPOMBA: le ko je od nas oddaljena manj kot 360.000 kilometrov), ko se polna Luna nahaja v ali blizu točke apogeja, imamo mini polno Luno (OPOMBA: le ko je od nas oddaljena več kot 400.000 kilometrov). Polna Luna je v perigeju za približno 14% večja ter 30% svetlejša kot mikro polna Luna, ki se nahaja v apogeju.

luna-perigej-apogejUpoštevajmo, da je Luna vsak mesec v točki perigeja le da je enkrat polna, spet drugič v prvem krajcu, mlaju, itd.! Če smo torej bolj natančni imamo lahko tudi super prvi krajec, super mlaj, super malo polno Luno in tako naprej. Imamo lahko vse, kar si domislimo!

Ali lahko opazimo razliko med super Luno in normalno Luno? Človeško oko ne opazi razlike med normalno in super Luno. Razliko bomo opazili šele, ko bi sliki takšnih Lun postavili drugo ob drugo, kot na primeru spodaj.

luna-velikost-perigej-apogej

Kako opazovati novembrsko polno Luno? Luna je 14. novembra približno 356.550 kilometrov od Zemlje, kar je najmanjša oddaljenost v tej fazi, in tako bomo tega dne videli letos najdebelejšo polno Luno (premera 33,3 ločne minute). Ko 13. novembra Sonce zahaja, sije debela, skoraj polna Luna nizko vzhodno-severovzhodno nad pasom mraka. Po nebu potuje skoraj 14 ur in zaide na zahodu-severozahodu kakšnih trideset minut, preden vzide Sonce. 14. je treba počakati na konec civilnega mraka, pol ure po tem, ko Sonce zaide, da zagledamo svetel Lunin globus na vzhodu-severovzhodu. S svojega položaja v Biku spleza sredi noči skoraj 60 stopinj visoko nad južno obzorje in zaide 15. zjutraj štirideset minut za Soncem.

Obstaja pa še en velik oz. super velik mit o Luni! Da Luna strašansko vpliva na vase. Naše počutje ali celo na število prometnih nesreč. Uradnih dokazov, ki bi to potrjevali ni!

Ali Luna vpliva na število prometnih nesreč!?

Če že Luna, kaj bo, ko na nebu sijala super Luna!? Je temu res tako? V strokovnem članku Prometne nesreče v Sloveniji – vpliv Luninih men,  ki je delo vrhunskega strokovnjaka Primoža Kajdiča lahko že v izvlečku preberemo …

V tem članku analiziram pogostost prometnih nesreč v Republiki Sloveniji v obdobju med 1. januarjem 1995 in 30. junijem 2010 in jo primerjam z Luninimi menami. Skupaj se je v tem obdobju (5845 dni) zgodilo 635271 prometnih nesreč, od tega 3984 s smrtnim izidom. To pomeni, da se je v povprečju v Sloveniji na dan zgodilo 108.7 prometnih nesreč, takih s smrtnim izidom pa 0.68 na dan. Primerjava z Luninimi menami je pokazala, da je povprečno število prometnih nesreč v dneh, ko je Luna polna enako povprečnemu številu nesreč v ostalih dneh, kar pomeni, da ni nobenega indica, ki bi kakor koli kazal na to, da bi Luna imela kakršen koli vpliv dogajanje v prometu.

Celoten članek v PDF obliki: Prometne nesreče v Sloveniji – vpliv Luninih men

Kakor koli. Opazujte Luno in ob tem uživajte! Že pogled skozi daljnogled bo razkril številne površinske podrobnosti, pogled skozi amaterski teleskop pa vas bo navdušil.