Ponoči svetleči oblaki (Noctilucent clouds) nad Slovenijo

V teh dneh (začetek julija) smo lahko na našem nebu, takoj po zahodu in pred vzhodom Sonca lahko opazovali ponoči svetleče se oblake (angleško noctilucent clouds, beseda noctliucent izhaja iz latinščine in pomeni nočno svetlikanje). Ponoči svetleči oblaki so zanimiv meteorološki pojav, ki nastaja v zgornji plasti zemljine atmosfere.

Ponoči svetleči oblaki (Noctilucent clouds)
Ponoči svetleči oblaki so bili 3. julija vidni iz Slovenije. Foto: Simon Krulec

Sezona opazovanj takih oblakov se običajno prične v poletnih mesecih, v juliju pa jih vse pogosteje lahko opazujemo tudi pri nas. Oblake, ki jih sestavlja drobni ledeni kristali se pojavljajo na višinah med 76 do 86 km nad Zemljinim površjem in zato sodijo med najvišje nastajajoče oblake. Ponoči svetleči se oblaki nastanejo, ko se vodna para visoko v atmosferi kondenzira na delcih prahu oziroma na zrnih meteoroidov, ki stalno izgorevajo v naši atmosferi.

Ponoči svetleči oblaki
Ponoči svetleči oblaki posneti 3. julija 2014 iz Medvedjega brda. Foto: Rado Jović

Vodna para je sama po sebi prozorna in šele ko kondenzira v zelo drobne kapljice, jo lahko vidimo kot oblake. Razlika med običajnimi oblaki in ponoči svetlečimi oblaki je predvsem v višini, kjer se pojavljajo. Prvi zabeležen opis tega vremenskega pojava sega v leto 1885.
Poletje je še dolgo in priložnosti za opazovanje bo zagotovo še nekaj!