Otvoritev radijskega teleskopa na Gimnaziji Šentvid

Spikin sodelavec Andrej Guštin se je v sredo 15. oktobra 2014 na strehi Gimnazije Šentvid udeležil prav posebne otvoritve, saj so člani astronomskega krožka na Gimnazije Šentvid častno otovorili šolski radijski teleskop. Pozdravni nagovor je imel mag. Jaka Erker, ravnatelj Gimnazije Šentvid, podrobnosti o projektu radioteleskopa pa sta številnim prisotnim razložila Andrej Lajovic in Klemen Blokar, mentorja astronomskega krožka in nosilca projekta radijske astronomije na tamkajšnji gimnaziji.

radijski-teleskop-gimnazija-sentvid
Radijski teleskop je namenjen sprejemanju radijskega sevanja hladnega vodika s frekvenco okoli 1,42 GHz.

Teleskop so zasnovali in izdelali člani astronomskega krožka na gimnaziji ob podpori Astronomskega društva Vega – Ljubljana in je prva tovrstna naprava v slovenskih šolah.
Radijski teleskop je naprava, s katero opazujemo Vesolje na radijskih frekvencah. Šentviški teleskop je namenjen sprejemanju radijskega sevanja hladnega vodika (pretežno iz naše Galaksije) s frekvenco okoli 1,42 GHz. Z njim je mogoče narediti sliko neba v področju radijskih valov, poleg tega pa dobiti tudi informacijo o tem, kako hitro se posamezni deli Galaksije približujejo oziroma oddaljujejo od nas.

Teleskop je še prav na začetku svojega obratovanja in tudi na astronomskem krožku so šele začeli odkrivati njegove zmožnosti. Na obisk še posebej vabijo dijake, ki bi si želeli delati s takšno napravo in se skupaj z astronomi Gimnazije Šentvid podati v svet radijske astronomije.

Za to izjemno pridobitev vam iskreno čestitamo tudi iz uredništva astronomske revije Spika. Upajmo, da podrobno predstavitev tega teleskopa preberemo tudi v tiskani izdaji Spike.