Še zadnja letošnja priložnost za opazovanje Venere na večernem nebu

V prvi polovici avgusta (natančneje do 16. avgusta) imamo v letu 2015 še zadnjo priložnost za opazovanje Venere, kot večernice na zahodnem večernem nebu, ob tem pa tudi priložnost za opazovanje Venere, ko je navidezno največja (navidezni premer več, kot 55 ločnih sekund!), hkrati pa je osvetljenega najmanj njenega površja (vidimo tanek srp). Venera, poimenovana po po rimski boginji ljubezni Veneri je drugi planet po oddaljenosti od Sonca in je na našem nebu najsvetlejša “zvezda” (doseže sij -4,9 magnitude) in celo meče močne sence. Venera je notranji planet in se za opazovalca iz Zemlje nikoli zelo ne oddalji od Sonca, zato jo vedno lahko opazujemo le navidezno blizu Sonca. Venera je tako vidna zvečer, takoj po zahodu Sonca nad zahodnim obzorjem (takrat ji pravimo “večernica“) ali pa zjutraj pred vzhodom Sonca nad vzhodnim obzorjem (takrat ji pravimo “danica“).

Foto: Primož Kuk
Svetla Venera (levo) in Jupiter vidna nad zahodnim obzorjem. Foto: Primož Kuk

Katere zanimivosti lahko opazujemo na Veneri?

Naj za večjo motivacijo najprej pojasnimo, da je Venera brez vseh večjih naporov vidna s prostim očesom, kot najsvetlejša “zvezda” na nebu. Pri opazovanju Venere so seveda najbolj zanimivi njeni krajci oz. mene (podobno, kot pri naši Luni). Venerine mene lahko ljudje z zelo ostrimi vidom vidijo že s prostim očesom, z daljnogledom (priporočamo uporabo stojala ali trdnega naslona) pa Venerine mene lahko opazujemo brez težav. Pogled na Venero s teleskopom je na nek način razočaranje, saj zaradi oblačne plasti ne vidimo njenega površja, lahko pa zato s teleskopom opazujemo fine oblačne strukture v atmosferi (pri opazovanju vam priporočamo uporabo kakšnega filtra, ki bo podrobnosti bolj poudaril).

Konec julija je osvetljenega 0,1 odstotka Venerinega površja (zahaja 30 minut za Soncem), 13. avgusta pa je osvetljeno le še 0,01 odstotka njenega površja in zahaja praktično s Soncem. Venera se po 16. avgustu znova pojavi na jutranjem nebu, kot danica.

Če bomo v teh dneh pogledali Venero skozi teleskop bomo videli zelo tanek srp.
Če bomo v teh dneh pogledali Venero skozi teleskop bomo videli zelo tanek srp.

Lahko pa na teleskop namestimo planetarno kamero (npr. ASI120MM) in poseben UV filter za opazovanje Venere atmosfere in našo sosedo in njeno oblačno atmosfero fotografiramo v vsej njeni lepoti. Opazovanje Venere je mogoče tudi sredi belega dne, le poiskati jo je malo težje na modrem nebu. Je pa to odlična vaja za vse tiste, ki imate radi izzive. Obširnejši članek na temo Venere si lahko preberete v poletni Spiki.

Venerine mene skozi fotografirane z 30-cm teleskopom, planetarno kamero in UV kamero.
Venerine mene fotografirane s 30-cm teleskopom, planetarno kamero in UV filtrom. V oblačni atmosferi Venere so lepo vidne različne strukture. Foto: Jerry Lodriguss

ŠE OPOZORILO! Pri opazovanju Venere je potrebno tudi nekaj pazljivosti. Ker bo v teh dneh navidezno pomika vse bližje in bližje Soncu pri opazovanju pazite, da daljnogleda ali teleskopa pomotoma ne usmerite v Sonce!