Spika, marec 2019

Pomlad prihaja v deželo, narava se prebuja, optimizem pa preplavlja tudi nas. V Orehku pri Prestranku pri Postojni so v okviru vaške skupnosti ustanovili astronomsko sekcijo! Na vprašanje, kako to, je idejni vodja povedal tole. V vasi imamo 17 šoloobveznih otrok, jaz imam teleskop in škoda bi bilo, če mladi ne bi kdaj pa kdaj pogledali v nebo. Morda pa koga navdušimo še za kaj več! Bravo mentor, bravo Orehek! Tako se dela!
In kaj bodo lahko mladi nadobudneži prebrali v marčni Spiki?
Morda jih bo navdušil astrofotograf Zlatko, ki v svetlobno onesnaženem okolju v svojem observatoriju, ki si ga je postavil kar na domačem dvorišču, ustvarja čudovite posnetke neba.
Morda bodo najprej prebrali članek pod rubriko osnove in se naučili imena in lege devetih svetlih zvezd in ozvezdij, ki tvorijo tri velike nebesne trikotnike.
Morda pa se bodo najprej navdušili nad Luno. Naši lunatiki jo znajo predstaviti tako privlačno, da se teleskopi kar sami obračajo proti njej. Iz zaupnih virov smo izvedeli, da ji celo Boris tu in tam nameni nekaj opazovalnega časa.
Zagotovo pa v Orehku ne bodo spregledali povabila in v začetku septembra svoje sovaščane povabili pod skupno nebo v okviru akcij IAU-ja 100 let pod skupnim nebom. Zorko Vičar je odlično (tako kot vedno) naštudiral dogajanje na nebu v letu 2019 in pripravil imeniten predlog za javna opazovanja, ki naj bi navdušila vso Slovenijo. In ne samo to. Izbral je dogodek, ki bo zanimanje za astronomijo vsaj pri tistih najbolj radovednih zagotovo ponesel še v leto 2020 in naprej. Ne spreglejte! K organizaciji opazovanj po vsej Sloveniji ste prijazno vabljeni tudi vi!
Seveda so tu še vse stalne rubrike, tako da zanimivega astronomskega branja ne bo zmanjkalo. Vseeno pa ne pozabite na svoje zaprašene teleskope in jim kdaj pa kdaj privoščite izlet pod nočno nebo.

Kazalo marec 2019:
101 novice
109 zanimivosti: Velika noč 2019 – štiri tedne prepozno?
110 IAU100: 6. september: Slovenija pod skupnim nebom!?
114 filozofija astronomije: Astronomija in kapitalizem: Isaac Newton in Adam Smith
116 efemeride za april
Sonce in Luna v aprilu, 122
Planeti v aprilu, 123
124 efemeride/asteroidi: Malo telo Osončja 2 Palas v opoziciji
125 kometi: Noč kometov …
127 kometi: Zgodnji obisk
128 amaterji: Ponedeljkova jutranja zora za dva planeta
129 nove knjige: Glej jih, zvezde! Najlep[i prizori na nebu v letu 2019
130 kometi v marcu in aprilu
131 luna in jaz: »Golobica« med kraterji
135 lunin mrk: Bolj ali manj uspešno opazovanje Luninega mrka
136 miti in legende: Vodna kača na nebu – vedno z eno glavo
137 galerija: Astrofotografi: Zlatko Orbanić
140 amaterji: Planetarna meglica NGC 1535: Kleopatrino oko
141 osnove: Trije veliki nebesni trikotniki