Spika, november 2019

Rdeča nit novembrske Spike so druženja ljubiteljev astronomije, ki jih je bilo v zadnjem mesecu ali dveh kar veliko. Zorko Vičar, ki je predlagal septembrsko akcijo »Slovenija pod skupnim nebom«, je naredil pregled dogajanja in navrgel, kot je v njegovi navadi, še cel kup zanimivih zgodb in smernic za naprej.
Temu se pridružuje tudi poročilo očividca z Moravških noči astronomije, kot se je letos imenovalo tradicionalno Spikino srečanje. Prvič doslej smo na srečanju imeli planetarij, ki se je v oblačnem, spremenljivem vremenu izkazal kot odlična rešitev, saj je bil polno zaseden vse do polnoči!
Gorazd pa poroča o – menda ne!!! – zadnjem astronomskem tekmovanju Messierjev plus maraton, ki se že vrsto let odvija pozno v jeseni v Šmartnem na Pohorju. Dolgoletnemu organizatorju tekmovanja Igorju Žiberni polagamo na srce: Igor, ne obupaj!
Poročamo tudi o rešenem Spikinem izzivu Posnemimo prehod »našega« eksoplaneta. Tokrat so poročilo pripravili Sašo Žigon in člani AD Nanos. Čestitamo za lep dosežek!
Matej poroča o novem proizvodu za vse astrofotografe, ki je plod domačega znanja, in ki bo število kablov, ki vodijo do teleskopa, zmanjšal na ena. Manj baje ne gre!
Za mrzle in oblačne poznojesenske večere pa smo vam pripravili posebno zabavo. Poglejte na Jupiter malo drugače in se poigrajte s surovimi posnetki, ki so jih posneli profesionalni astronomi.
In videli boste, da to sploh še ni vse, če nam bo le uspelo razposlati novembrsko Spiko, saj poštarji grozijo, da bodo stavkali …
Kljub temu pa vam želimo obilo jasnih noči, saj je zimsko nebo zanimivo, tudi če nimaš teleskopa.

Kazalo november 2019:
453 novice
461 novice: Bodo sateliti Starlink uničili pogled na zvezdno nebo?
462 akcije: »Slovenija pod skupnim nebom«
466 filozofija astronomije: Kaj pa, če bog vseeno kocka?
468 efemeride za december
Večerno nebo v decembru, 468
Sonce in Luna v decembru, 474
Planeti v decembru, 475
476 kometi: Jesenski kvartet
478 astronomsko tekmovanje: Messierjev plus maraton 2019
480 srečanja: Spikino srečanje Moravške noči astronomije ali trojica v »nebesih«
482 Spikin izziv: Posneli prehod »našega« eksoplaneta (II)
484 luna in jaz: »Tri v vrsto«
487 javna opazovanja: Tudi Orehek pri Postojni pod skupnim nebom
488 astronomska oprema: Majhen in uporaben – razdelilnik za napajanje astronomske opreme
489 kometi v oktobru in novembru
490 astrofotografija: Pogled na Jupiter malo drugače
494 astronomija in šola: To in ono: II. zanimivosti – 3