Spika, november 2017

Oktobra smo se ljubiteljski astronomi kar dvakrat družili na javnih prireditvah. Na Spikinem astronomskem vikendu in na jubilejnem, 10. Messierovem plus maratonu. V Spiki objavljamo poročila z obeh. Ne spreglejte galerije, v kateri lahko astrofotografi najdete idejo za mednarodno sodelovanje s somišljeniki! Gorazd enkrat za vselej prekinja debato o tem, ali je Luna, ko vzhaja ali zahaja, res večja. Poučno! Tu so seveda še stalne rubrike, ki nam pripovedujejo, kaj vse so astronomi v zadnjem času odkrili novega, efemeride za december in napovedi o novoodkritih kometih. Osrednja tema pa je tudi tokrat popolni Sončev mrk v Ameriki. Zorko Vičar se, tako kot smo pri njem že vajeni, poleg opisa samega mrka in potovanja po tuji deželi, poglobljeno in filozofsko-sociološko loteva teme še z drugih ”zorkovih” kotov. Kakšna pikra leti tudi na naše šolstvo, in tu se mu z veseljem pridružim.

V zadnjih letih, odkar so šole dobile nalogo, da morajo ”šparati”, ker bodo tako baje pomagale reševati zavoženo državo, je vse manj šol naročenih na Spiko. Namesto da bi prihranili pri pisarniškem materialu, ki se ga na vsaki šoli vsak mesec porabi na tone, so ubrale najlažjo pot: začele so kar po vrsti odpovedovati poljudnoznanstvene revije, ne samo Spike. In prav pred kratkim je še ena od velikih šol odpovedala Spiko za prihodnje leto. Ko sem gospo knjižničarko vprašal, zakaj, mi je odgovorila: ”Stari učitelj je šel v pokoj, novega pa to ne zanima.” ”Kaj pa učenci?” sem naivno vprašal.

Za vse več novodobnih učiteljev je šola stavba, v katero hodijo, da dobijo plačo. Učenci pa so pri tem samo moteč dejavnik. In na tej šoli je motečih dejavnikov prek 700! Ta mladi učitelj, ki bo nadaljnjih 40 let poučeval in ga TO NE ZANIMA, bo 40 generacij otrok prikrajšal za kakršnokoli vedenje o kraljici znanosti – astronomiji. Če vprašate mene, je to zločin, zločin proti učencem! Če šola nima 60 EVROV ZA LETNO NAROČNINO na Spiko, ki bi jo lahko v knjižnici videlo in morda bralo 700 otrok, naj ”zapre štacuno”!
Zorko se v članku sprašuje, kaj bodo naredile šole leta 2081, ko bo popolni Sončev mrk viden iz osrednje Slovenije in to v sredo, 3. septembra, dopoldan, v času pouka. Vam bom kar jaz povedal, kaj. Do takrat nobena šola ne bo več naročena na Spiko in ko bodo trume drle k nam, da bi si ogledali ta tako neverjeten naravni pojav, bodo šolniki zagrnili zavese, da mrk ne bi motil učencev pri pouku! Tako kot so to eni že storili marca 2015.

Kazalo november 2017:
453 novice
461 Popolni Sončev mrk 21. avgusta 2017 – Casper, Wyoming
468 efemeride za december
– Večerno nebo v decembru, 468
– Sonce in Luna v decembru, 474
– Planeti v decembru, 475
476 kometi v oktobru in novembru
477 kometi/amaterji: ASASSN in troje manj znanih Perzejevih meglic
478 amaterji: Galaksija NGC 1087 v Kitu: velikanska tovarna zvezd
480 amaterji: Ob vznožju Rimske ceste
481 Luna in jaz: Neznani sosedje, 1. del
485 osnove\astrofotografija: Barve zvezd
486 Spikino srečanje: Nam je uspelo?
488 galerija: Poletni astrofotografski projekt Labod
492 zanimivosti: Luna in njena navidezna velikost
492 astronomsko tekmovanje: Messierov plus maraton 2017
494 astronomsko tekmovanje: Okrogel M+ maraton