Svetle planete lahko v avgustu opazujemo s prostim očesom – Venera, Jupiter, Saturn in Mars

Ves avgust je na večernem nebu uro po tem, ko je šlo Sonce spat, čudovito spremljati Venero, Jupiter, Saturn in Mars. Na začetku meseca je na večernem nebu tudi Merkur, a je preblizu Sonca, da bi ga mogli opazovati. Zato moramo biti zadovoljni s štirimi planeti, za katerimi bomo ob avgustovskih večerih obračali glavo. Vas zanima več?

Venera, Jupiter in Mars so vidni od takrat, ko je zašlo Sonce, na Saturn pa je treba počakati, da se nebo stemni. Približno 5 stopinj nad zahodnim obzorjem je Venera najsvetlejša. Kakšnih petdeset stopinj od nje boste odkrili Jupiter navpično nad jugozahodom. Dodajte še 50 stopinj, pa boste dosegli Saturn na jugo-jugovzhodu in še kakšnih trideset stopinj, da boste zagledali Mars proti jugovzhodu. Venera, Jupiter in Saturn odlično kažejo nebesno ekliptiko, Mars pa je trenutno oddaljen od nje več kakor 6 stopinj proti jugu. Med mesecem se navidezna razdalja med Venero in Jupitrom prepolovi, Marsu pa se zmanjša sij, a vse do prvih dni septembra ostaja močnejši od Jupitrovega.

Po odhodu Sonca ves avgust na večernem nebu čudovito sijejo Venera, Jupiter, Saturn in Mars. Od 1. do 31. se razširijo na več kakor 130 stopinj.