Kako opazovati Uran in Neptun?

Uran in Neptun. Kako opazovati ta oddaljena planeta?

Dva oddaljena planeta Uran in Neptun, ki sta zelo redko tarča amaterskih astronomov (morda celo preredka!) bosta vse do konca letošnjega leta v ugodni legi za opazovanje in praktično edina zunanja planeta na našem večernem nočnem nebu.

Neptun, najmanjši in najbolj oddaljen plinasti velikan, je bil v opoziciji 2. septembra v ozvezdju Vodnarja. Nahaja se slabih 10 stopinj pod nebesnim ekvatorjem oziroma dobrih 35 stopinj nad obzorjem in bo v ugodni legi za opazovanje vse do konca letošnjega decembra. Za opazovanje Neptuna potrebujemo optični pripomoček, vsaj daljnogled, še bolje teleskop. Njegov sij se bo v naslednjih mesecih gibal okoli 7,8 magnitude, navidezni premer pa bo vsega 2,4 ločne sekunde! V daljnogledu ali v teleskopu pri manjši povečavi bomo videlo bledo modro »zvezdico«, če bomo navili povečavo in uporabili teleskop z vsaj 15-centimetrskim objektivom, pa bo lepo viden modrikast disk in pa prav gotovo njegova luna Triton, ki sije s 13,6 magnitude in se bo nahajala okrog 15 ločnih sekund od središča planeta.

uran-neptun-opazovanje-teleskop

Planet Uran, tretji največji planet v našem Osončju, prav tako plinasti velikan, je v opoziciji 15. oktobra in ga je mogoče opazovati v ozvezdju Ribi, dobrih 8 stopinj nad nebesnim ekvatorjem oziroma dobrih 52 stopinj nad obzorjem, v ugodni legi pa bo vse do februarja leta 2017. Za opazovanje Urana opazovalci z ostrim vidom pod dovolj temnim nebom ne potrebujejo dodatnih optičnih pripomočkov. Viden je namreč že s prostim očesom kot zvezdica 5,7 magnitude. Njegov navidezni premer okoli opozicije je 3,7 ločne sekunde. Kljub temu pa ga bomo veliko laže našli z optičnimi pripomočki. Pri večjih povečavah bomo s teleskopom lepo videli bledo modrozelen disk, v dobrih pogojih pa bodo lastniki vsaj 20-centimetrskega teleskopa lahko opazili dve njegovi najsvetlejši luni (Titanija – 13,9 magnitude in Oberon – 14,1 magnitude), za opazovanje ostalih dveh lun (Ariel – 14,4 magnitude in Umbriel – 14,8 magnitude) pa potrebujemo še nekoliko večji objektiv.

Kako na nočnem nebu med zvezdami najdemo planet Uran in Neptun?

Kako poiskati planet Uran in Neptun? Najlaže bo z računalniško vodenimi teleskopi ali karto, ki je objavljena zgoraj (s klikom si jo povečate) ali pa tako, ki si jo pripravite v kakšnem ustreznem programu in bo dejansko ustrezala vaši opazovalni opremi. Tisti z računalniško vodenimi teleskopi (ti imajo po navadi funkcijo Go-To) pa ju boste enostavno našli z nekaj kliki. V meniju izberete želen planet in teleskop vam ga bo poiskal sam.