Uran in Neptun. Kako opazovati ta oddaljena planeta?

0

Dva oddaljena planeta Uran in Neptun, ki sta zelo redko tarča amaterskih astronomov (morda celo preredka!) bosta vse do konca letošnjega leta v ugodni legi za opazovanje in praktično edina zunanja planeta na našem večernem nočnem nebu.

Neptun, najmanjši in najbolj oddaljen plinasti velikan, je bil v opoziciji 2. septembra v ozvezdju Vodnarja. Nahaja se slabih 10 stopinj pod nebesnim ekvatorjem oziroma dobrih 35 stopinj nad obzorjem in bo v ugodni legi za opazovanje vse do konca letošnjega decembra. Za opazovanje Neptuna potrebujemo optični pripomoček, vsaj daljnogled, še bolje teleskop. Njegov sij se bo v naslednjih mesecih gibal okoli 7,8 magnitude, navidezni premer pa bo vsega 2,4 ločne sekunde! V daljnogledu ali v teleskopu pri manjši povečavi bomo videlo bledo modro »zvezdico«, če bomo navili povečavo in uporabili teleskop z vsaj 15-centimetrskim objektivom, pa bo lepo viden modrikast disk in pa prav gotovo njegova luna Triton, ki sije s 13,6 magnitude in se bo nahajala okrog 15 ločnih sekund od središča planeta.

uran-neptun-opazovanje-teleskop

Planet Uran, tretji največji planet v našem Osončju, prav tako plinasti velikan, je v opoziciji 15. oktobra in ga je mogoče opazovati v ozvezdju Ribi, dobrih 8 stopinj nad nebesnim ekvatorjem oziroma dobrih 52 stopinj nad obzorjem, v ugodni legi pa bo vse do februarja leta 2017. Za opazovanje Urana opazovalci z ostrim vidom pod dovolj temnim nebom ne potrebujejo dodatnih optičnih pripomočkov. Viden je namreč že s prostim očesom kot zvezdica 5,7 magnitude. Njegov navidezni premer okoli opozicije je 3,7 ločne sekunde. Kljub temu pa ga bomo veliko laže našli z optičnimi pripomočki. Pri večjih povečavah bomo s teleskopom lepo videli bledo modrozelen disk, v dobrih pogojih pa bodo lastniki vsaj 20-centimetrskega teleskopa lahko opazili dve njegovi najsvetlejši luni (Titanija – 13,9 magnitude in Oberon – 14,1 magnitude), za opazovanje ostalih dveh lun (Ariel – 14,4 magnitude in Umbriel – 14,8 magnitude) pa potrebujemo še nekoliko večji objektiv.

Kako na nočnem nebu med zvezdami najdemo planet Uran in Neptun?

Kako poiskati planet Uran in Neptun? Najlaže bo z računalniško vodenimi teleskopi ali karto, ki je objavljena zgoraj (s klikom si jo povečate) ali pa tako, ki si jo pripravite v kakšnem ustreznem programu in bo dejansko ustrezala vaši opazovalni opremi. Tisti z računalniško vodenimi teleskopi (ti imajo po navadi funkcijo Go-To) pa ju boste enostavno našli z nekaj kliki. V meniju izberete želen planet in teleskop vam ga bo poiskal sam.

Delite na

O avtorju

e-Spika

Mlajša digitalna sestra tiskane revije Spika. Tiskna revija Spika je z vami že od leta 1993, digitalna Spika pa od leta 2013.