Foto: Koen Miskotte

Vsakoletni meteorski roj Leonidov in spomin na legendarni vihar Leonidov iz leta 1966

Kadar je sredi novembra lepo vreme, kar se ne zgodi pogosto, je treba to izkoristiti za opazovanje nočnega neba v upanju, da bomo ujeli kak bežen utrinek iz roja Leonidov. Navadno je to ponoči med 17. in 18. novembrom, to jesen v noči s četrtka na petek, ko naj bi jih bilo največ. Počakati moramo na sredo noči, da vidimo, kako se Levova glava dviga iznad vzhodnega obzorja; zdi se, da vsi utrinki tega roja prihajajo s tega območja. Debela Luna po ščipu bogato osvetljuje noč z manj kot 40 stopinjami višine in manj svetle utrinke bo njena svetloba presvetlila. A včasih so med njimi tudi prav svetli, celo bolidi, ki zableščijo kot Venera, in ti bodo vidni ne glede na Luno.

meteorski-roj-leonidi-ozvezdje-lev
Ponoči s četrtka, 17., na petek, 18. novembra 2016, proslavite petdesetletnico velike nevihte meteorskega roja Leonidov tako, da boste nekaj trenutkov preživeli na prostem pod zvezdnim nebom. Nekaj bolidov bi vas utegnilo zaslepiti kljub svetlobi debele Lune po ščipu.

Poleg tega je to priložnost, da proslavimo petdesetletnico velikanske nevihte Leonidov, ki so jo opazovali leta 1966 in med katero so našteli do 150.000 utrinkov na uro! Za letos vam ne obetam nič takega, a astronomija nam včasih pripravi lepa presenečenja …

Leonidi so leta 1833 blesteli s 35000 meteorji na uro!