Delni Sončev mrk bo 20. marca 2015 viden iz Slovenije

20. marec 2015 – delni Sončev mrk

Igra geometrije med svetlobo in senco ob gibanju Sonca in Lune po našem nebu nam bo na prvi pomladni dan po dolgem sušnem obdobju prinesla dopoldanski delni Sončev mrk – 20. marec 2015. Kot smo že tolikokrat doslej omenili, je doživetje popolne faze mrka nekaj tako neverjetnega, da se nikakor ne more primerjati s Še tako veliko stopnjo delnega mrka. Pri slednjem ni videti Bailyjevih biserov, tik preden zadnji košček Sonca izgine za Luninim robom in takoj po tem, ko se znova prikaže, ni veličastne Sončeve korone in protuberanc, ni svinčenosive svetlobe, ki lije po pokrajini in ni srhljivega migotanja atmosfere. A kljub temu bo delni mrk – če nam bo vreme naklonjeno, seveda – dogodek, ki ga nikakor ne smemo zamuditi. Ob vsakem mrku seveda opozarjamo na varno opazovanje Sonca. Tudi tokrat, si lahko v nadaljevanju o tem preberete podrobna navodila.

20. marec 2015 – delni Sončev mrk

In kako bomo mrk 20. marca 2015 doživeli po Sloveniji?

Luna bo v Ljubljani začela zakrivati Sonce ob 9. uri in 31,6 minute po srednjeevropskem času. V tem trenutku bo Sonce 32 stopinj nad obzorjem. Največja stopnja mrka nastopi ob 10. uri in 40,2 minute, Sonce pa bo 40 stopinj nad obzorjem. Mrk se konča ob 11. uri in 52,0 minute s Soncem 44 stopinj nad obzorjem. Ob največji stopnji bo zakritega 68 odstotkov Sončevega premera oziroma 60,4 odstotke njegovega površja. Slovenija je tako majhna, da jo Lunina senca preleti v nekaj minutah, zato se podatki za različne kraje ne razlikujejo kaj dosti. Prvi Slovenci, ki bodo doživeli prvi stik Lune s Soncem, so Novogoričani (približno minuto in pol pred Ljubljančani), zadnji pa v Murski Soboti (približno 3 minute za Ljubljano). Stopnja zakritosti Sonca pa se – tako kot po Evropi – manjša od severozahoda proti jugovzhodu. Največjo fazo mrka bodo tako doživeli v Kranjski Gori (0,69), najmanjšo pa v Vinici (0,66).

varno-opazovanje-sonca-mrk

Varno opazovanje Sonca!

Sonce je daleč najsvetlejše nebesno telo. Tako je svetlo, da ne smemo gledati neposredno vanj, saj si lahko trajno poškodujemo vid. Prav zaradi tega lahko v vseh dobrih astronomskih knjigah preberemo, da je »… edini popolnoma nenevaren način opazovanja tak, da Sonce z daljnogledom projiciramo na zaslon za okularjem.« Danes se je temu povsem varnemu opazovanju pridružilo še opazovanje s folijo mylar in varilskimi stekli. Ustrezne filtre in očala za varno opazovanje Sonca lahko kupite v Spikini astronomski trgovini. Pohitite saj so zaloge zaradi velikega povpraševanja omejene!

Nakup folije in filtrov za varno opazovanje Sonca Sami si izdelajte varen filter

Delni Sončev mrk smo napovedali že v uvodnem članku, danes smo vam ponudili še nekaj dodatnih informacij, še podrobneje pa boste lahko o mrku prebrali v februarski številki astronomske revije Spika. Ne zamudite pa tudi ostalih izredno zanimivih pojavov v letu 2015!

Filtri in očala za varno opazovanje Sončnega mrka