Delni Sončev mrk bo 20. marca 2015 viden iz Slovenije

Napovednik: delni Sočnev mrk 20. marca 2015 bo viden tudi iz Slovenije

Dogodek letošnjega leta bo zagotovo delni Sončev mrk, ki ga bomo tokrat lahko opazovali tudi iz Slovenije. V petek, 20. marca dopoldne, potuje Luna točno pred Soncem, zato ga zakrije in pride do Sončevega mrka. Da bi opazovali fazo popolnega mrka, morate oditi na Ferske otoke ali na otočje Svalbard, a tam dobre vremenske razmere niso zagotovljene. Bolj zanesljivo je poleteti nad oblake in iz Pariza res organizirajo nekaj takšnih poletov. Popolni mrk bo viden na ozkem območju, delnega pa bo mogoče videti po vsej Evropi, tudi iz Slovenije. Čim bolj severno na naši celini boste, tem večji del Lune bo zakrit. Preberite si obširnejši članek …

Pozor! Opazovanje delnega Sončevega mrka zahteva, da uporabite primerno opremo: očala in preverjene instrumente in filtre za Sonce.

Filtre za varno opazovanje lahko kupite v Spikini trgovini astronomske opreme. Čeprav je Sonce zakrito več kot 60-odstotno, lahko gledanje vanj s prostim očesom povzroči nepopravljive poškodbe na mrežnici.

Filtri za varno opazovanje Sonca

 

V Sloveniji se delni Sončev mrk začne ob 9. uri in 32 minut, sredina mrka bo ob 10. uri in 40 minut, konec pa ob 11. uri in 52 minut. Ob največji fazi mrka bo zakritega 68% premera Sonca oziroma skoraj 61 % površja Sonca (za primer si oglejte fotografijo v naslovu).

delni-soncev-mrk-slovenija-2015

V prihodnjih tednih vam bomo v uredništvu astronomske revije Spika pripravili še več zanimivih vsebin, ki vam bodo ponudile popoln vpogled v ta zelo zanimiv naravni pojav.