25!

Bilo je spomladi 1993, ko sem nekje izvedel za neko revijo. Astronomsko revijo! Poiskal sem jo v kiosku, jo kupil – in naslednji dan sem že bil naročnik! Od takrat je Spika – razen tistega nesrečnega pol leta 2001 – prihajala vsak mesec. Celih 25 let! Pojav astronomiji posvečene revije je imel nedvomno velik vpliv na razvoj ljubiteljske astronomije pri nas. Amaterji smo dobili prostor, kjer smo lahko izmenjevali opazovalne izkušnje, se pohvalili z uspešnimi (ali potarnali nad neuspešnimi) opazovanji, predstavili nove kupljene ali v domačih delavnicah narejene astronomske naprave, predvsem pa izvedeli OGROMNO novega iz sveta astronomije in o vesolju nasploh.

Pod okriljem Spike sta izšli dve vrtljivi zvezdni karti, knjiga Raziskujmo ozvezdja z daljnogledom 10×50, dva zvezdna atlasa, prevzela je pokroviteljstvo nad poljudnimi efemeridami Glej jih zvezde! Najlepši prizori na nebu v letu XXXX, pa nad srečanji, Messierovimi maratoni in javnimi opazovanji … Pravzaprav je skoraj nemogoče našteti, kaj vse se je zgodilo v teh četrt stoletja! Vsekakor je tole prava priložnost, da glavnemu uredniku Bojanu Kambiču namenimo en veeeeeeeelik lajk, ker je, kljub vsem težavam, ki jih ni bilo malo in niso bile majhne, s Spiko vztrajal in jo mimo vseh čeri pripeljal do tu, kjer je zdaj.
To je obenem tudi takšen jubilej, da bi skoraj zaslužil večerni piknik s torto in javnim opazovanjem neba. Ker pa pri Spiki praznujejo(mo) delovno, naj rečem samo to: naslednji podoben zapis boste prebrali čez 25 let! Ob Spikini 50-letnici.

Vse najboljše, Spika!