Svetla Venera in mlada Luna v večernem mraku

V sredo, 16., in v četrtek, 17. maja, v mraku, manj kakor eno uro po odhodu Sonca, Venera pričakuje mlado Luno nad zahodno-severozahodnim obzorjem. V sredo 16. maja, komaj 32 ur po mlaju, je njen srp že opazen, obrnjena je pa tako, da je podobna srebrni barki, ki pluje po vročih valovih večerne svetlobe. Lunina gondola hitro zahaja, zato morate, da bi jo opazili, še preden jo atmosferska absorpcija izbriše, izbrati popolnoma odprt kraj za opazovanje.

venera-luna-veceno-nebo-maj-2018
Če imate daljnogled ali teleskop, ali pa kar preprosto fotografski aparat s teleobjektivom, boste lahko opazili učinke turbulence na tako ozkem srpu: zdi se, da valovi kakor bombažne bilke v vetru. V četrtek 17. maja so stvari bolj preproste, ker se bo Luna nahajala samo 5 stopinj od Venere. Obe nebesni telesi sta lepo vidni samo 10 stopinj visoko. Bodite pozorni na pepelnato svetlobo, ki se prebuja na nočnem delu Lune. Delite uspele fotografije na našem Facebooku 🙂

Ne zamudite čudovitih predstav narave in si še danes priskrbite svoj izved poljudnih efemerid Glej jih zvezde za leto 2018!

Luna in svetla Venera. Foto: Boris Kham
Luna in svetla Venera. Foto: Boris Kham