Naročite se na astronomsko revijo Spika 2014 in podarimo vam Zvezdni atlas

Brezplačen Spikin Zvezdni atlas za epoho 2000.0.

Spika vsem bralcem revije podarja Zvezdni atlas za epoho 2000.0! Zvezdni atlas za epoho 2000.0 je izšel leta 2001. To je moderen zvezdni atlas severne in južne nebesne poloble z zvezdami do 6,5 magnitude, torej vsemi, ki so ob odličnih opazovalnih pogojih vidne s prostim očesom.
podarimo-zvezdni-atlasNaročite astronomsko revijo Spika še danes in si zagotovite brezplačen Zvezdni atlas za epoho 2000.0!

Prikazane so vse dvojne in večkratne zvezde, tudi če so spremljevalke šibkejše od mejne magnitude atlasa, če je le primarna zvezda dvozvezdja svetlejša od 6,5 magnitude. Od spremenljivih zvezd so vrisane tiste, ki so med amaterskimi opazovalci najbolj priljubljene, tudi če njihov maksimalni sij ne presega 6,5 magnitude. Vrisana je večina nezvezdnih objektov do magnitude 10. Pri galaksijah je merilo za izbor njihovo svetlo in zgoščeno jedro, kar jih dela vidne tudi v manjših amaterskih teleskopih.

Celotno nebo (severna in južna polobla) je razdeljeno na 10 kart. Po dve prikazujeta območji neba ob severnem in južnem nebesnem polu, šest pa širok pas severno in južno od nebesnega ekvatorja. Ob vsaki karti so še pregledne tabele z najpomembnejšimi podatki o vseh dvojnih zvezdah, spremenljivkah in nezvezdnih objektih, ki so prikazani na karti. Vsi podatki so popravljeni in dopolnjeni.

Atlas je tako idealen in nepogrešljiv pripomoček za vse nedeljske opazovalce, in vse tiste, ki se šele podajate na pot astronomskih opazovanj. Atlas bo naslednjih šest mesecev (od februarja dalje) izhajal v sredini Spike; v vsaki bodo objavljene štiri strani. Če jih boste na koncu zbrali, dali nekomu, da jih plastificira in zveže v spiralo, boste dobili čudovit zvezdni atlas oziroma odličen pripomoček pri vaših opazovanjih.