Foto: Damian Peach
Foto: Damian Peach

Decembra prihaja komet 46P/Wirtanen

Komet Wirtanen, ki nosi uradno oznako 46P/Wirtanen decembra prihaja visoko na severno nočno nebo. Po trenutnih napovedih naj bi bil viden brez optičnih pripomočkov! Komet Wirtanen je periodični komet z obhodno dobo okoli 5,4 let, njegov premer je 1,2 kilometra, odkrit pa je bil že davnega 17. januarja leta 1948. Tistega leta, ga je na znamenitem Observatoriju Lick odkril ameriški astronom Carl Alvar Wirtanen. Carl Alvar Wirtanen ga je odkril s tehniko fotogtrafiranja nočnega neba na fotografske plošče, pri tem pa je uporabljal 50-cm  f7,4 Carnegie astrograf. Na prvih fotografijah je komet pokazal razpršeno komo ter zgoščeno jedro, sijal pa je z vsega 16. magnitudo!  Kot zanimivost lahko dodamo še, da je bil komet Wirtanen prvotni cilj misije Rosetta, ki je delovala pod okriljem Evropske vesoljske agencije, ta je kasneje za končni cilj misije Rosetta izbrala komet 67P / Churyumov-Gerasimenko.

Ameriški astronom Carl Alvar Wirtanen je komet odkril s tehniko fotogtrafiranja nočnega neba na fotografske plošče, pri tem je uporabljal 50-cm f7,4 Carnegie astrograf na Observatoriju Lick.

Kakšno predstavo kometa Wirtanen lahko pričakujemo decembra?

Komet 46P\Wirtanen je imel konec oktobra sij blizu 8. magnitude. Do konca novembra bo pridobil še dve do tri magnitude. Prisončje doseže 12. decembra, najbliže Zemlji pa bo 16. decembra na razdalji 0,08 astronomske enote. Do konca novembra bo še precej nizko nad obzorjem, nato pa bo do sredine decembra zlezel visoko na nebo. V decembru bo po napovedih dosegel sij nekje med 5. in 3. magnitudo! Na temnem nebu bi tako lahko bilo vsaj jedro vidno tudi brez optičnih pripomočkov. Koma pa bo verjetno precej razpršena, saj bi bila lahko njena velikost okrog ločne stopinje, ko nam bo komet najbliž je. Do konca novembra se bo nahajal v ozvezdju Peč, v decembru pa bo obiskal še ozvezdja Kit, Eridan, Bik, Perzej, Voznik in Ris.

Komet bo decembru obiskal ozvezdja Kit, Eridan, Bik, Perzej, Voznik in Ris.