Delavnica Chilescope – astrofotografija z 1-metrskim teleskopom

Pred časom je v Čilu, natančneje v Andih zaživel projekt Chilescope, ki nam vsem omogoča uporabo vrhunske astronomske opreme, na lokaciji, ki ponuja vrhunske opazovalne razmere, kjer je seeing v povprečju pod ločno sekundo, kjer ni svetlobnega onesnaženja, kjer je vreme izredno stabilno in je do 300 jasnih noči na leto. Več o projektu Chilescope.

delavnica-chilescope-astrofotografija

V Spikinem uredništvu smo se odločili, da bomo pripravili delavnico Chilescope, ki bo primerna za začetnike ter prav tako za izkušene astronome. Minimalna udeležba za izvedbo delavnice je 10 do 15 ljudi, cena na posameznika pa 40 EUR na eno delavnico. Zbran denar (v najboljšem primeru bomo teleskop lahko uporabljali 3 ure v eni delavnici) bo namenjen izključno kritju stroškov (cena za urni najem teleskopa je 200 EUR), ki bodo nastali ob najemu 1- metrskega teleskopa.

Kaj bomo na delavnici delali?

Pet različnih tematskih delavnic bomo izvedli v petih različnih terminih (glej seznam delavnic) v soboto ali nedeljo z začetkom nekje okrog 2 ure zjutraj (zaradi časovnega zamika) in bi predvidoma trajale do 8 ur. Na delavnicah bomo upravljali 1-metrski teleskop v Čilu, spoznali princip delovanja remote teleskopa, spoznali različne astronomske programe, metode obdelave astronomskih fotografij in še marsikaj. Delavnico bo vodil Matej Mihelčič. Sama izvedbe delavnice (prostor, organizacija, prigrizki, itd.) bo brezplačna!

Poročila iz delavnic:

  1. Delavnica Chilescope – poročilo 1
  2. Delavnica Chilescope – poročilo 2

Delavnice Chilescope:
Luna: 
skupaj izberemo območja na Luni, ki jih bomo fotografirali (izvedemo lahko že v letu 2017)
Globoko vesolje: 
skupaj določimo nekaj objektov, ki jih bomo fotografirali (izvedemo lahko že v letu 2017)
Saturn: maj ali junij 2018 (opozicija 27. junij 2018)
Mars (ne pozabite drugo leto je velika opozicija!!): julij 2018 (opozicija 27. julij 2018, največji premer 31. julij 2018)
Jupiter: april, maj ali junij 2018 (opozicija 9. maj 2018)