Delavnica Chilescope – poročilo 2

Marca sta bili zaključeni dve delavnici Chilescope: 10. marca smo z metrskim teleskopom fotografirali Luno, 31. marca pa smo izvedli še delavnico, na kateri smo obdelovali fotografije galaksije M 83 v Vodni kači ter Lune. Delavnica, na kateri smo fotografirali Luno, je potekala po pričakovanjih brez večjih zapletov. Ko smo teleskop dobili v upravljanje, smo se najprej posvetili ostrenju slike. Postopek nam je vzel približno 15 minut, zatem pa smo glede na naš pripravljen snemalni plan (zahvala tudi lunatiku SandiBandiju za nekaj idej!) začeli s snemanjem najbolj zanimivih podrobnosti na površju.

Delavnica-Chilescope-luna-kraterji
Pri upravljanju teleskopa smo se izmenjavali, tako je vsak v realnem času upravljal teleskop, ki je od Ljubljane oddaljen več kot 12.000 kilometrov. Sandra je tako postala prva Slovenka, ki se je z metrskim teleskopom samozavestno sprehodila po Luni. Moramo priznati, da opazovalne razmere pri snemanju Lune le niso bile vrhunske, pri 16-metrih gorišča se to še kako pozna. Damian Peach nam je kasneje v pogovoru povedal, da ima približno polovica noči dobre opazovalne razmere.

Delavnica-Chilescope-snemanje-luna-teleskop

Na drugi delavnici smo se posvetili obdelavi naših posnetih fotografij. Najprej smo obdelali čudovito spiralno galaksijo M 83 v programu PixInsight, v zaključku pa še Luno v programu Registax in AstraImage. Sedaj pa že vsi nestrpno pričakujemo prvo snemanje Jupitra ob opoziciji.

Fotografija galaksije M 83, ki jo je obdelal Leonard Štoka Sedmak.
Fotografija galaksije M 83, ki jo je obdelal Leonard Štoka Sedmak.