Številni obiskovalci na javnem opazovanju delnega Sončevega mrka v Ljubljani

Delni Sončev mrk 2015 – največje javno opazovanje je bilo na Kongresnem trgu v Ljubljani

V petek 20. marca 2015 je Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije v sodelovanju z revijama Gea in Spika, Prirodoslovnim muzejem Slovenije in Elektrotehniško-računalniško strokovno šolo in gimnazijo Ljubljana organiziralo največje javno opazovanje delnega Sončevega mrka v Ljubljani. Po grobih ocenah si je čudovit nebesni pojav – delni Sončev mrk ogledalo okoli deset tisoč obiskovalcev. Med obiskovalci bili številni šolarji iz Ljubljane, ki navdušenja nad igro narave niso skrivali.

Številni obiskovalci na javnem opazovanju delnega Sončevega mrka v Ljubljani
Obiskovalci so si lahko delni Sončev mrk ogledali skozi številne teleskope v vidni in H-alpha svetlobi. S svojo opremo in prisotnostjo so dogajanje na trgu popestrili tudi člani astronomskega društva Labod, člani zavoda za izobraževanje Z lahkoto! ter nekateri slovenski amaterski astronomi.

Sonce v vidni in H-alpha svetlobi.
Sončev mrk v vidni (levo) in H-alpha svetlobi. Foto: Danijel Konjedic in Jure Stare

Kako resnično čudovit pojav je Sončev mrk, pa nam nazorno pokaže animacija, ki so jo naredili na Osnovni šoli Ivana Cankarja iz Vrhnike. Še več zanimivih utrinkov in fotografiji pa si boste lahko ogledali v aprilski Spiki. Ne zamudite jih!