Izbruh plazme na Soncu večji od Zemlje

Konec marca in prve dni aprila smo lahko s posebnimi H-alfa solarnimi teleskopi na našem Soncu znova opazovali velike izbruhe oz. protuberance. Zadnja večja, ki je bila vidna v četrtek 2. in v petek 3- aprila, je po naših grobih ocenah segal vsaj 100.000 kilometrov nad površje Sonca. Samo za primerjavo povejmo, da je premer naše Zemlje 12.742 kilometrov!

Kot smo omenili že v uvodu za opazovanje izbruhov na Soncu potrebujemo ustrezen solarni teleskop! Coronado Personal Solar Telescope (v nadaljevanju PST) je cenovno daleč najbolj dostopen teleskop za opazovanje Sonca v H-alfa svetlobi. Ta mali teleskop ima premer objektiva 40 milimetrov in gorišče 400 milimetrov (f/10), v notranjosti pa ima Etalon blokirni filter premera 30 milimetrov, ki omogoča fino nastavljanje pasovne širine v kateri opazujemo. S tem solarnim teleskopom opazujemo v spektralni širini 0,1 nanometer (1 Ångstrom), torej lahko opazujemo protuberance na robu Sonca ter zanimive podrobnosti na njegovem površju. Na spodnji sliki je PST teleskop s kamero ASI 120MM-S na montaži Gemini Telescope Design. V okvirčku lahko vidite referenčno sliko, kot jo vidimo, ko pogledamo vizualno skozi okular teleskopa PST. Slika v okvirčku je nastala s telefonom na držalu! Obširneje bomo o teleskopu PST pisali v eni izmed prihodnjih številk tiskane revije Spika.

Solarni H-alpha teleskop PST za varno opazovanje in fotografiranje Sonca.
Solarni H-alpha teleskop PST za varno opazovanje in fotografiranje Sonca.

Protuberance so ogromni oblaki razredčenega in ioniziranega plina (plazma), ki so pogosto vidni na robu Sončeve ploskve in so posledica delovanja magnetnih sil na Soncu. Ker plazma navadno nima zadostne ubežne hitrosti, da bi se uprla Sončevi gravitaciji, je večina pristane nazaj na Soncu. Zelo podoben pojav lahko opazimo tudi na naši Zemlji – izbruhi vulkanske lave. Opazovanje tega zanimivega pojava je bilo zabeleženo tudi iz Slovenije. Dodajmo, da so takšni pojavi na našem Soncu pogosti, kar seveda ni nič nenavadnega in samo dokazuje, da je Sonce aktivna zvezda.

Izbruh na Soncu skozi H-alpha teleskop.
Izbruh 3. aprila 2015 na Soncu posnet s solarnim teleskopom Coronado PST in kamero ASI120MM-S. Zemlja (bela pika v okvirčku) je za lažjo primerjavo! Foto: Teja Fabjan in Matej Mihelčič