Deset dejstev o Rimski cesti, ki jih morate vedeti! / 10. dejstvo

V Rimski cesti je najverjetneje na milijarde planetov

Danes vemo, da ima večina zvezd okoli sebe planete. To je logično, saj se pri rojevanju zvezd zaradi vrtenja snov razporedi v protoplanetarni disk, iz katerega se mlada, nastajajoča zvezda hrani s snovjo in raste. Ko je dovolj masivna in vroča v središču, tam stečejo stalne jedrske reakcije, v katerih se vodikova jedra zlivajo v helij. Pravimo, da se je rodila nova zvezda. Ta iz protoplanetarnega diska ne dobiva več snovi, saj ga s svojim zvezdnim vetrom začne odrivati proč od sebe.

Če ta hipoteza drži, potem je okoli vsake mlade zvezde dovolj preostale snovi, da iz nje nastanejo planeti. In res jih v zadnjih desetletjih odkrivamo vse več. Danes jih je znanih že okoli 4800, vsak dan pa lovci na planete odkrijejo in potrdijo še kakšnega novega. Odkriti planeti so zelo različni med seboj, saj je vsak nastajal v nekoliko drugačnih razmerah. Seveda nas najbolj zanimajo planeti, ki so podobni Zemlji in zato astronomi vneto iščejo Zemljino dvojčico. Doslej je še niso našli.

Vsekakor pa velikansko število planetov močno povečuje možnosti, da se je še na kakšnem razvilo življenje, morda tudi inteligentno in da v naši prostrani Galaksiji nismo sami.