Spika, november 2021

Slaba novica je ta, da korona spet zateguje svoje okove. Dobra pa je, da se pod nočnim nebom nikakor ne moremo okužiti. Izogibajmo se gneče in raje izkoristimo to obdobje za nočne avanture, za nabiranje opazovalnih izkušenj, za priprave na tri svetle planete, ki nas čakajo v prihodnjem letu!

Tokrat vam kot pravi teleskopski opazovalski izziv ponujamo Jato v Perzeju. Vemo, da je v Sloveniji veliko teleskopov s premeri objektiva 20 in več centimetrov. In ta jata je prava, da svoje stroje poženete do skrajnih meja zmogljivosti. Samo ne obupajte prehitro!

Zorko nadaljuje svojo didaktično serijo o astronomiji v šolah, ki bo prav prišla vsem učiteljem, pa tudi vsem vam, da utrdite temelje astronomskega znanja.

Lunatiki nas vabijo na žabje krake, filozof pa se sprašuje, če je kozmologija z enim samim primerkom vesolja res prava znanost. Poučno!

Tone Špenko je ujel izjemno noč in jo izkoristil za opazovanje planetov. Poglejte, kakšne risbe Jupitra so nastale po opazovanju.

Verjetno smo že vsi kdaj opazili, da je Luna včasih zasukana drugače. Marija Strojnik se je tega lotila sistematično in nastala je krasna, preprosta astrofotografska vaja, primerna prav za vsakogar.

Gorazd nas je tokrat presenetil iz megle, Boris Kham pa se je dvignil visoko nad njo in opazoval na 3000 metrih nad morjem. Seveda v Italiji, saj v Sloveniji tako visokih gora sploh nimamo, kaj šele, da bi se tja lahko pripeljali z avtom.

Za konec pa še zgodba o srečnežu, ki mu je uspel enkraten podvig. Le kdo je bil Johann Georg Palitzsch? Pazite nase in na svoje bližnje, svoj prosti čas pa raje preživite v naravi in pod nočnim nebom. Upajmo, da nam bo vsaj vreme naklonjeno!       

Kazalo november 2021:

453 moje mnenje: Dobro je vedeti
453 novice
479 novice: Vztrajnež je potrdil, da je bil krater Jezero nekoč res jezero
462 osnove: Astronomija v naših šolah (IV)
466 filozofija astronomije: Kozmološki zakon
468 efemeride za december
Večerno nebo v decembru, 468
Sonce in Luna v decembru, 474
Planeti v decembru, 475
476 amaterji/planeti: Kot Herletova pravljica v severni steni Ojstrice
479 zanimivosti: Lunin obraz z Zemlje
480 kometi v decembru
482 zanimivosti: Presenečenje iz megle
483 luna in jaz: »Žabje krake, prosim!«
487 amaterji: Velika avantura ali zvezde nad Passo Stelvio
491 amaterji: Moj zasebni M+M 2021
492 Spikin opazovalski izziv: Jata v Perzeju
495 iz zgodovine: Kdo je bil Johann Georg Palitzsch?