Če bi vesolje pogledali od daleč, bi videli, da tipična prebivalka ni zvezda, ampak galaksija.

Deset dejstev o Rimski cesti, ki jih morate vedeti! / 4. dejstvo

Le ena od mnogih galaksij

Če bi vesolje pogledali od daleč, bi videli, da tipična prebivalka ni zvezda, ampak galaksija. Včasih so mislili, da je vse vesolje le naša galaksija. Nežne oblačke svetlobe, ki so jih videli med zvezdami, in ki so jih imenovali meglice, so imeli za člane naše družine, saj pravih razdalj do njih še niso znali izmeriti.

A z razvojem opazovalne tehnologije, spektroskopije in v povezavi s teoretičnimi modeli so v začetku 20. stoletja ugotovili, da so mnogi oblački na nebu samostojne galaksije, podobne naši Rimski cesti. To je leta 1923 prvemu uspelo ameriškemu astronomu Edwinu Hubblu, ki je na podlagi opazovanja utripanja spremenljivih zvezd kefeid v Andromedini meglici (danes ji pravimo galaksija) ugotovil, da je ta združba zvezd od nas oddaljena kar dva milijona svetlobnih let.

Edwin Hubble opazuje galaksije skozi 254 centimeterski teleskop Hooker na observatoriju Mount Wilson v južni Kaliforniji (ZDA). Vir: Margaret Bourke-White / Time & Life Pictures / Getty Images.

In izkazalo se je, da je Andromedina galaksija le ena od bližnjih. Danes vemo, da je vesolje veliko malo manj kot 14 milijard svetlobnih let, v njem pa je po najnovejših ocenah na podlagi posnetkov vesoljskega teleskopa do 2000 milijard galaksij. Naša je torej res le ena od mnogih.