Naša Galaksija, kot je videti od strani, in približna lega Sonca v njejj

Deset dejstev o Rimski cesti, ki jih morate vedeti! / 3. dejstvo

Rimska cesta sodi med večje galaksije

Določiti velikost Rimske ceste ni enostavna naloga, saj so zvezde proti robu že močno razredčene. Ocene zato niso hudo natančne in se gibljejo od okoli 100.000 svetlobnih let pa vse do najbolj optimističnih 200.000 svetlobnih let. S to velikostjo sodi naša galaksija med večje spiralne galaksije v vesolju.

Ocenjeno število zvezd v njej je 400 milijard! Strahotno velika številka, ki daje slutiti, da so zvezde blizu skupaj, še posebej če vemo, da niso razporejene v krogli s premerom 100.000 svetlobnih let, ampak v ploščatem disku s povprečno debelino vsega 2000 svetlobnih let. A temu ni tako.


V naši galaktični soseščini, ki leži približno na sredini diska, je razdalja med posameznimi zvezdami nekaj svetlobnih let. Soncu najbližja zvezda, Proksima Kentavra, je oddaljena 4,2 svetlobnega leta. Potem si v različnih smereh sledijo posamezne zvezde na oddaljenostih 6, 7, 8, 9 … svetlobnih let. V krogli s premerom 20 svetlobnih let okoli Sonca je vsega skupaj 11 zvezd, v krogli s premerom 100 svetlobnih let pa 208 zvezd. Kakšne pretirane gneče torej ni, morda je malo večja v bližini središča.

Galaksija je torej bolj ali manj prazen prostor. Da so razdalje med zvezdami res velikanske, pove podatek, da bi s tipičnim vesoljskim plovilom, ki smo ga danes sposobni izdelati in poslati na potovanje do zvezd, do Proksime potrebovali kar 165.000 let.