Jupiter med Spiko in Antaresom

soboto, 23. junija, v mraku, poldrugo uro po tem, ko je zašlo Sonce, sta Jupiter in Luna kakšnih trideset stopinj nad južnim obzorjem. Naša soseda se debeli in močno sije, toda Jupiter 3 stopinje od njenega južnega roba ta mesec tudi še močno sije, da ga je mogoče brez truda opaziti s prostim očesom. Medtem ko v mraku čakate, da se bodo prikazale prve zvezde, boste najprej opazili Spiko v Devici kakšnih dvajset stopinj desno (zahodno) od Jupitra, Antares v Škorpijonu pa je nekoliko dlje na njegovi levi (vzhodno).

V soboto, 23. junija 2018, v mraku, poldrugo uro po tem, ko je zašlo Sonce, sta Jupiter in debela Luna pred ščipom kakšnih trideset stopinj nad južnim obzorjem. Med njima so 3 stopinje.

Obe zvezdi imata praktično isto magnitudo in zanimivo je na hitro pogledati od ene k drugi, da boste opazili, da nista popolnoma bele barve. Spikin sij je bel z odtenki modre, Antares pa je živo oranžen, skoraj rdečkast. Na severni polobli Zemlje je Antares vedno bliže obzorju in navadno sije svetlejše od Spike. Jupiter bo šel mimo Antaresa nekaj dni pred božičem.