Solar Scintillation Monitor (SSM) – analiza opazovalnih razmer pri amaterskem opazovanju Sonca

Pred ali med opazovanji Sonca se pogosto sprašujemo, kakšne opazovalne razmere imamo. Če znamo ponoči iz transparentnosti neba in migotanja zvezd opazovalne razmere še nekako oceniti, pa čez dan to ni mogoče. Za naše kraje velja nenapisano pravilo, da so opazovalne razmere za opazovanje Sonca najboljše dopoldan in ali pozno popoldan. Pa so res?

Med opazovanjem Sonca se pogosto sprašujemo, kakšne so opazovalne razmere? Z nadzornim programom SSM lahko analiziramo razmere prek celega dne. S pomočjo grafov in dodatnih analiz lahko dobimo precej zanimive rezultate. Opazovalne razmere čez dan so lahko presenetljivo dobre (vrednosti krepko pod ločno sekundo)!

Airylabov Solarni scintilacijski monitor (SSM) je prvi dostopen sistem za analizo opazovalnih razmer pri amaterskem opazovanju Sonca. Z uporabo tega instrumenta lahko takoj, v realnem času, preverimo vrednosti opazovalnih razmer v ločnih sekundah (seeing) za našo lokacijo. Monitor tudi omogoča, da ga neposredno povežemo s programom GenikaAstro in definiramo minimalne razmere, pri katerih še želimo snemati Sonce. Majhen in izredno priročen solarni monitor nam je tako v veliko pomoč pri določanju časa najboljših opazovalnih razmer, z monitorjem lahko veliko laže izberemo optimalno lokacijo našega opazovanja, nenazadnje pa lahko tudi precej enostavno avtomatiziramo proces zajemanja slik Sonca s kamero glede na določene parametre. Solar Scintillation Monitor (SSM) dobimo v kompletu z ustrezno programsko opremo, izredno uporaben program GenikaAstro pa je potrebno dokupiti. Podrobna navodila za uporabo SSM .

Program GenikaAstro uporabniku ponuja nekaj zelo naprednih inovativnih orodij.