Kako prepoznamo ozvezdja, zvezde in zakaj je ozvezdje Orion nebesni kažipot?

Ko prvič odkrijemo nebo in zvezde, je težko prepoznati ozvezdja. Navadno to ni odvisno od kakovosti karte, ki jo uporabljamo, temveč od velikanske in neizogibne razlike med resničnostjo in prikazom. Eden možnih načinov, da kljub temu najdemo pot po nebesnem svodu in si zapomnimo podobe, ki ga napolnjujejo, je ta, da za orientacijsko tablo uporabimo nekaj posebej svetlih zvezd ali pa takih, ki jih je lahko prepoznati. Veliki medved ali, natančneje, sedem zvezd tega ozvezdja, ki tvorijo to, kar imenujejo Ponev ali Voz (pri nas: Veliki voz), nam lahko pomaga za severni del neba. Za južnega ob koncu jeseni in pozimi priporočamo ozvezdje Orion.

kako-prepoznamo-ozvezdja-zvezde-orion

Sredi decembra in večera se obrnimo proti jugovzhodu in se začnimo učiti ozvezdij s pogledom na tri zvezde v ravni vrsti in skoraj enakega sija sredi Oriona. Celo v mestnem okolju, ko je nebo srednje kakovosti, jih vidimo brez težav, zato ste jih gotovo že opazili: rečemo jim trije kralji (v Sloveniji Kosci). Ko podaljšamo njihovo linijo proti jugovzhodu, pridemo do Sirija, najsvetlejše zvezde na nebu; ima magnitudo –1,4 in, ko zasije na zimskem nebu, zagotovo pritegne pogled. V resnici Sirij ni posebej velika zvezda, ima pa to srečo, da je med najbližjimi Soncu, oddaljen je samo 8,6 svetlobnega leta. Vrnimo se k trem koscem, ki jim je ime Alnitak, Alnilam in Mintaka, ter odpotujmo v drugo smer, da najdemo Aldebaran v Biku, nad njim pa majhno, svetlo skupino zvezd – Gostosevce. Okrog Koscev zarisujejo na območju, velikem kakšnih deset stopinj, štiri zvezde velik četverokotnik. To so Betelgeza, Belatriks, Rigel in Saif. Betelgeza in Belatriks sta severno, Rigel in Saif pa južno od Koscev.

Upoštevajmo, da poteka nebesni ekvator – projekcija Zemljinega na nebo – čisto blizu Mintake. Modri Rigel in oranžna Betelgeza sta najsvetlejši zvezdi Oriona. Podaljšajmo črto med njima proti severu in prišli bomo v ozvezdje Dvojčkov, kjer sijeta Kastor in Poluks. Črta, ki si jo zamislimo med Belatriks in Betelgezo, pa nas privede do Prokijona v Malem psu, še eni svetli zvezdi na tem območju. Ko se končno spet vrnemo od Koscev navpično v nebo in gremo po sredini med Betelgezo in Belatriks, takoj srečamo Mejso, Orionovo glavo, dokler čez dolgo časa (bolje rečeno, stopinj) ne pridemo do Kozice oziroma Kapele v Vozniku.