Komet Catalina prihaja na severno nebo! Kakšno predstavo nam bo pripravil?

V prihodnjih mesecih vsekakor ne smemo zamuditi kometa Catalina (C/2013 US10), ki naj bi po napovedih dosegel sij celo 5. magnitude. Kaj to pomeni? Komet Catalina bomo lahko opazovali s prostim očesom, še bolje pa s povsem navadnim daljnogledom!

komet-catalina-opazovanje
Komet Catalina na jutranjem nebu krasi dvojni rep! Zelen prašen in moder ionski rep. Foto: Damian Peach

V decembru bomo lahko komet opazovali zgodaj zjutraj, ko se bo počasi pomikal vse više na sever čez ozvezdje Devica, konec meseca pa čez Volarja. Januarja se bo komet med zvezdami gibal vse hitreje! 1. januarja 2016 je tik ob svetli zvezdi Arktur, konec meseca pa že visoko na severu, ko potuje med Malim in Velikim medvedom. V decembru in januarju bo komet najsvetlejši in tako najbolj primeren za opazovanje in fotografiranje. Komet Catalina se bo 12. januarja 2016 Zemlji približal na 107.665.114 kilometrov; takrat ga bomo lahko opazovali blizu svetle zvezde Alkaid v Velikem medvedu.

karta-komet-catalina
Kako najdemo komet Catalina na nebu? Sodelavci iz ameriške revije Sky&Telescope so nam pripravili karto za lažje iskanje kometa na nočnem nebu (kliknite za celotno karto v PDF).

Nekaj zanimivosti na poti kometa Catalina:

  • 7. december 2015 — komet Catalina bomo lahko zgodaj zjutraj opazovali v družbi svetle Venere in 26 dni stare Lune. Komet bo približno 4 stopinje vzhodno od Venere.
  • 1. januar 2016 — komet bo potoval le dobre 0,5° zahodno ob svetli zvezdi Arktur (Alfa Volarja, 0,04 mag.) v Volarju.
  • 12. januar 2016 — komet bo najbližje Zemlji.
  • 14. – 15. januar 2016 — komet bo potoval dobro 1° severno od zvezde Alkaid v Velikem medvedu.
  • 16. januar 2016 — komet bo potoval dobri 2° stopinji južno od zelo znane galaksije M101. M101 je tipična spiralna galaksija, ki je proti nam obrnjena z licem. S sijem 7,9 magnitude je ena izmed večjih in svetlejših galaksij na našem nebu.
  • 17. januar 2016 — komet bo potoval dobre 3,5° stopinje severno od znanega dvozvezdja Mizar.

Vse naštete zanimivosti na poti kometa Catalina bomo lahko brez težav opazovali z navadnim daljnogledom 7 x 30!