Fotografski natečaj – Kometi leta 2013 in ISON, Telesa Osončja na našem nebu

Fotografski natečaj ob 1. tednu astronomije v Prirodoslovnem muzeju Slovenije

Prirodoslovni muzej Slovenije od 2. do 8. decembra 2013 prireja razstavo Mala telesa Osončja z bogatim spremljevalnim programom. Ob tej priložnosti je razpisan tudi fotografski natečaj, ki se bo zaključil 4. decembra 2013. Na njem lahko s svojimi fotografijami kometov in teles Osončja sodeluje vsakdo. Strokovna komisija bo na podlagi tehničnih in estetskih kriterijev naredila ožji izbor fotografiji in za posamezno temo izbrala tri nagrajene fotografije. Nagrajence bo razglasila 8. decembra 2013 ob zaključku razstave.

Največji fotografski natečaj na temo kometov in teles Osončja.
Konec leta 2013 pričakujemo, kar štiri svetle komete! 2P/Encke, C/2013 R1 (Lovejoy), 154/P Brewington in seveda komet C/2012 S1 (ISON)

Fotografije iz ožjega izbora bodo objavljene na spletni strani Prirodoslovnega muzeja Slovenije in v astronomski reviji Spika.

1. tema – Kometi leta 2013
Na fotografij mora biti katerikoli komet, posnet v letu 2013.

2. tema – Telesa Osončja na našem nebu
Fotografija neba oz. dela neba, na kateri mora biti vsaj eno telo Osončja (Sonce, Luna, planeti …).

Razpisni pogoji
Na fotografskem natečaju lahko sodeluje vsakdo razen članov komisije tega natečaja.
Avtor lahko na posamezno temo natečaja pošlje največ dve (2) v tiskanih mediji še neobjavljeni fotografiji v digitalni obliki na elektronski naslov fotonatecaj@mrc.pms-lj.si.

Ime digitalne fotografije naj bo hkrati tudi njena šifra (npr. Spika1.jpg). Ime izbere avtor. S tem je zagotovljena anonimnost avtorja. Člani komisije nimajo vpogleda v poslana elektronska sporočila avtorjev, temveč le v fotografije s šifriranimi imeni datotek. Velikost posamezne datoteke (fotografije) naj ne presega 5 MB, naj pa ne bo manjša od 1 MB. Za posamezno fotografijo mora avtor navesti osnovne tehnične podatke in morebitne načine manipulacije v obrazec:

Ime datoteke fotografije:
Naslov fotografije:
Telesa Osončja na fotografiji:
Kraj fotografiranja:
Čas fotografiranja:
Fotoaparat oz. tip kamere:
Objektiv oz. teleskop:
Metoda fotografiranja (sledenje, fiksno stojalo …):
Čas osvetlitve:
Digitalna obdelava (Photoshop, Registax …):

Za avtentičnost in pravilno navedeno avtorstvo fotografije jamči pošiljatelj oz. avtor.
Avtor dovoljuje objavo fotografij v reviji Spika in na spletnih straneh Prirodoslovnega muzeja Slovenije. Avtorske pravice obdrži avtor.

Komisija
Komisijo sestavljajo urednik revije Spika Bojan Kambič, Ciril Mlinar s Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Andrej Guštin kot strokovni vodja razstave.

Roki
Natečaj se zaključi 4. decembra 2013 ob polnoči.

Izbor fotografij
Komisija bo zasedala 5. decembra 2013.
Komisija bo med poslanimi fotografijami izbrala 10 najboljših na posamezno temo (ožji izbor), med njimi pa še 1., 2. in 3. nagrajeno fotografijo posamezne teme. Pri tem bo upoštevala ustrezanje fotografij razpisani temi ter tudi tehnične in estetske vrednosti fotografij.
Nagrajenci bodo o izboru obveščeni 5. decembra in povabljeni na zaključek natečaja v Prirodoslovni muzej Slovenije po elektronski pošti, s katere so poslali fotografije.
Javna objava rezultatov izbora in razglasitev nagrajencev bo 8. decembra 2013 ob zaključku razstave v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. Rezultati natečaja, fotografije iz ožjega izbora in nagrajenci bodo objavljeni na spletni strani Prirodoslovnega muzeja Slovenije in v reviji Spika.