Dan D se nezadržno bliža! Bo komet ISON razočaral ali presenetil?

Avtor: Matej Mihelčič (3. del)

Kakšno predstavo nam bo komet ISON na našem jutranjem nebu pripravil v prihodnjih tednih, še danes ne zna točno napovedati nihče. Vse napovedi, še tako slabe ali pa dobre, bodo uganka vse do zadnjega trenutka! In tudi to je čar opazovanja teh osončnih popotnikov.

Komet ISON skozi teleskop in CCD kamero
Čudovito podobo kometa ISON v pravih barvah je kljub svetli Luni 24. septembra 2013 posnel Britanec Damian Peach. Slika je seštevek različnih barvnih kanalov, L 5×3 minute, RGB 1×2 minute.

Ocene sija kometa, ki se v zadnjem času pojavljajo na listi Comet Observations, so v povprečju za kakšno magnitudo pod napovedanim sijem (trenutne ocene sija kometa ISON). V začetku oktobra se je tako kometov sij gibal okoli 11,5 magnitude. Njegovo jedro – koma – je imelo premer okrog 2,5 do 3 ločne minute, rep pa je bil dolline okrog 8 do 10 ločnih minut. Ob pisanju tega članka so MPC (Minor Planet Center) efemeride za perihelij napovedovale –4,5 magnitudo (takrat ga bomo sicer telko opazovali zaradi bliline Sonca!). Bolj zanimivi in realni za opazovanja so dnevi pred in po periheliju, ko bo komet vsaj nekoliko stran od Sonca. Sicer pa bo dogajanje na kometu ISON okrog perihelija precej burno in vroče. Kometu naj bi sij v razponu priblilno 20 dni (19.11–29.11–09.12.2013) iz 5. magnitude zrasel na –4,5 in spet padel na 5. magnitudo! Amplituda – takole na oko – se giblje kar okoli 10 magnitud! S prostimi očmi naj bi ga po napovedih v dobrih opazovalnih pogojih uspeli videti le v drugi polovici novembra.

Komet se bo v oktobru in začetku novembra pomikal skozi ozvezdje Lev. V dneh okrog 15. oktobra bo potoval le 2,5 stopinje severno od svetle zvezde Regul (Alfa Leva; podrobno karto za iskanje smo objavili v prejšnji Spiki, dostopna pa je tudi na spletni strani), nekaj dni kasneje pa le dobro stopinjo severno od Marsa.

Komet ISON na jutranjem nebu.
Komet ISON (skrajno levo) v družbi planeta Mars (v sredini) in zvezde Regul (skrajno levo). Fotografijo je posnel slovenski astronom Mitja Govedič.

V sredini novembra se bo gibal po ozvezdju Device. 18. novembra bo le 20 ločnih minut vzhodno od svetle zvezde Spika (Alfa Device). V teh dneh ga lahko skušate poiskati tudi tisti, ki niste prav vešči v opazovalni astronomiji.

Karta - komet ISON november
Karta prikazuje gibanje kometa ISON v ozvezdju Devica od 17.11 do 19.11 2013.

Pozor! Vse skupaj se bo dogajalo na jutranjem nebu. Komet ISON bo vsekakor prava poslastica (!?) za opazovanja s prostim očesom ali binokularjem, še bolj pa ga bodo zagotovo veseli številni astrofotografi. 

Področje digitalne astronomske fotografije je v zadnjih letih naredilo velik napredek. V veliki meri zahvaljujoč vse dostopnejšim CCD kameram. CCD kamere proizvajalca Moravian Instruments, serije G0, G1 in G2 so kot nalašč za vse tiste, ki vas zanima astrofotografija. Komet ISON je lahko vaš prvi izziv! Razlogov za opazovanje in fotografiranje je tako več kot dovolj. Vaše fotografije bomo z veseljem objavili v reviji, na naši spletni strani in Facebook